Ograničeno spašavanje banaka budžetskim novcem

Ekonomija

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o bankama RS, a jedna od ključnih novina je ograničavanje trošenja budžetskog novca za spasavanje banaka i uspostavljane pravila da gubitke, u slučaju finansijskih teškoća, prvo snose akcionari banke.

Novim zakonom uvode se strožiji kapitalni zahtjevi, unapređuje korporativno upravljanje i sistem upravljanja rizicima u bankama, te uređuje pitanje kupoprodaje plasmana s ciljem rješavanja problema naplate nekvalitetnih kredita

Posebnu novinu, kako navode u Vladi, predstavljaju odredbe kojima se uređuje restrukturiranje banaka.

„Ovim zakonom se uspostavlja efikasan i fleksibilan mehanizam za rješavanje slučajeva banaka koje imaju problema u svom poslovanju. Tim mehanizmom obezbjeđuje se poptuna zaštita osiguranih depozita, ograničava trošenje budžetskih sredstava za spasavanje banaka i uspostavlja pravilo da gubitke, u slučaju finansijskih teškoća, prvo snose akcionari banke“, saopšteno je iz Vlade RS.

Kao preventivne mehanizme zakon uvodi bankama obavezu izrade planova oporavka i posebne mjere rane i brze intervencije Agencije za bankarstvo RS kao supervizora, u cilju sprečavanja širenja problema i očuvanja finanasijske stabilnosti uz najmanje moguće troškove.

S ciljem usaglašavanja sa novim Zakonom o bankama, Vlada je danas usvojila i izmjenje i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo RS, kojim su uvedena dodatna ovlašćenja i nadležnosti Agencije, posebno u postupku restrukturiranja banaka.

Takođe, propisuju se detaljniji kriterijumi za izbor članova Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora Agencije.

Osim toga predviđeno je i i formiranje Odbora za nadzor i Odbora za restrukturiranje banaka u okviru Agencije.

Sređivanje stanja u bankarskom sektoru, donošenje novih zakona kako u RS tako i u FBiH, kao i izlazak države iz ovog sektora bio je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi BiH dobila kredit.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *