IRB u minusu od čak 163,1 milion KM

Ekonomija

Investiciono razvojna banka od svojih klijenata trenutno ne može da naplati 163,1 milion KM.

Tako su dospele, a nenaplaćene obaveze IRB za svega pet meseci uduplane, jer su u junu ove godine bile 81,6 miliona KM. Značajan iznos koji ne može da se naplati odnosi se na kredite koji su odobravani preko propalih Bobar banke i Banke Srpske. Da će upravo ovi krediti biti i najveći problem IRB-u nedavno je potvrdio i ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

– Od ukupnih dospelih, a nenaplaćenih obaveza na Banku Srpske se odnosi 44,9 miliona KM, a na Bobar banku 31,4 miliona KM – rekli su u Investiciono razvojnoj banci RS.

Kada se pogleda broj odobrenih kredita preko ovih banaka, više od polovine sredstava ne može da se naplati. Putem Banke Srpske je odobreno 85,2 miliona KM, a preko Bobar banke 43,7 miliona KM.

Ipak, najviše nenaplaćenih kredita je onih koje je odobrila Vlada RS, bez finansijskog posrednika. Prema podacima IRB Vlada RS je odobrila 278 miliona KM, od kojih, trenutno, ne može da se naplati 86,7 miliona KM.

Međutim, na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda ova kreditna linija je ukinuta, tako da Vlada RS više ne može da odobrava pozajmice. Upravo je to i najveći razlog pada plasmana kredita IRB.

Od ukupnih dospelih, a nenaplaćenih obaveza 33,1 milion KM se odnosi i na plasman u obveznicama, a ukupno je plasirano 350 miliona KM.

Juče je u Parlamentu Srpske raspravljano o rezultatima bankarskog sektora iz prošle godine. Najveća polemika je, upravo vođena oko propasti Bobar banke i Banke Srpske.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica istakao je da banke propadaju prvenstveno zbog loših plasmana i da se na vreme trebalo reagovati da bi se spasile ove dve banke.

– Najveću odgovornost za to treba da snosi Agencija za bankarstvo RS.

Oko 600 miliona KM depozita građana i javnih preduzeća je propalo u ove dve banke – istakao je Govedarica.

Zamenik direktora Agencije za bankarstvo RS Dragan Serdar je istakao da se ti depoziti, sigurno neće moći naplatiti u punom iznosu.

-Ispunjeni su uslovi za pokretanje stečaja u Bobar banci jer su obaveze mnogo veće od kapitala. Agencija je pokrenula inicijativu za pokretanje stečaja, ali on još uvek nije pokrenut. I Banka Srpske je veoma blizu stečaja – rekao je Serdar.

Poslanici opozicije su naglasili da je najveći problem to što nema nikakve istrage oko uništenih banaka jer Tužilaštvo neće i ne sme da radi svoj posao, bojeći se da će doći do nedodirljivih.

Gubitak bankarskog sektora

U bankarskom sektoru RS je u prošloj godini iskazan gubitak od 85,9 miliona KM.

– Šest banaka su iskazale pozitivan finansijski rezultat u ukupnom iznosu od 59,5 miliona KM, dok su tri banke imale negativan finansijski rezultat u iznosu od 145,4 miliona KM – rekao je Serdar.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *