Stručnjaci planirani budžet Vlade RS ocijenili kao nerealan

Ekonomija

Planirani budžet RS za narednu godinu nije štedljiv ni razvojni, a na kraju ni realan ocjenjuju stručnjaci.

Vlada RS je planirala budžet od 3,2 milijarde, a najveće prihode očekuje od direktnih i indikrektnih poreza, dok će na rashodovnoj strani većina budžeta otići na plate zaposlenih u javnom sektoru i otplatu kredita. Zakidane su socijalne kategorije i udruženja, a povećavana je stavka „ za postrojenja i opremu“, među kojoj se krije nabavka novih automobila. Na otplatu kredita ide 650 miliona KM, a već naredne godine Vlada se zadužuje za novih 600 miliona KM. Penzioneri ne mogu da računaju na povećanje penzija.

– Uzimaćemo nove kredite da vratimo stare, ocjenjuje ekonomista Damir Miljević.

– Propali smo i nastavljamo dalje. Tako bi se mogao opisati planirani budžet za narednu godinu. Nema štednje, a sve se svodi na nova zaduženja i otplatu starih dugova – kaže Miljević.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da projekcije državne kase za narednu godinu pokazuju da je Vlada RS odustala od štednje.

– Planirane uštede na platama od pet miliona KM na minulom radu su simbolične i beznačajne u odnosu na 717 miliona KM koliki je fond ličnih dohodaka. S druge strane beznačajnih 44 miliona KM je namijenjeno za ekonomiju, zapošljavanje i privredu koji su za Vladu očigledno nebitni. Pa to je svega 1,7 odsto od ukupnog budžeta – ističe Pavlović.

Obaveze za izmirenja dugova i iznos za plate službenika su, ističe Pavlović, u suštini progutale skoro cijeli budžet.

– Ne treba zanemariti da je u budžet uključen novac od penzija što znači da je vrijednost budžeta naduvana i zamagljuje se realna slika – naglašava Pavlović.

On ističe da je budžet fokusiran na dodatna poreska opterećenja na koja se računa u sljedećoj godini, a jedino je pitanje ko će ta opterećenja moći da plati.

– Osnovni prihodi su od PDV-a i direktnih poreza. U normalnim zemljama indirektni poreski prihodi u budžetu ne prelaze 35 odsto, a kod nas iznose do 75 odsto – kaže Pavlović.

Vlada se, navodi on, vodi politikom – najlakše je oporezovati.

-Pri tome dolazimo do apsurda da se fiskalna stabilnosti više bazira na indirektnim porezima koji zahvataju sve, a ne na direktnim porezima koji zahvataju kapital i koji je zaštićen. Deset odsto iznosi porez na profit firme, a 70 osto na platu. Gdje to ima – naglašava Pavlović.

Komentarišući izjavu Zorana Tegeltije ministra finansija da Vlada RS planira suficit u budžetu za narednu godinu od oko 145 miliona KM Pavlović podsjeća da je najavljen suficit budžeta prije dvije godine, završen tako što su nezavisni revizori konstatovali deficit od 300 miliona KM.

– Ista situacija je bila i prošle godine kada je najavljen suficit od 100 miliona, pa je na kraju ispalo da je bužetski deficit 200 miliona KM – naveo je Pavlović.

On objašnjava da budžet počinje 1. janura i završava 31. decembra i da samo određene pozicije mogu se prenose na sljedeću godinu, ali onda te obaveze idu na teret tekuće godine.

– Kod nas se brojne obaveze ne isplaćuju u tekućoj nego se prebacuju u iduću, a ono što je iduće u narednu, što znači da se ono što je planirano za jednu godinu nikad ne isplati, nego se stalno prolongira – kaže Pavlović.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS „Swot“ Saša Grabovac kao zamjerku planiranom budžetu navodi to što je definisano da se u narednoj godini ukinu neke poreske povlastice privrednicima.

– Predlaže se ponovo ukidanje smanjenja osnovice za porez na dobit, na dio koji se odnosi na investiranu opremu, kao i ukidanje nekih povlastica koje se odnose na zapošljavanje radnika. Očigledno, imamo i ponovno vraćanje poreza na dividendu što je bilo ukinuto. Sve ono što se odnosi na eventualno olakšanje poslovanja se odnosi na neki naredni period i to uslovno, nije rečeno ni da li će to biti ni kada – rekao je Grabovac.

Dodao je da ovakav budžet ne šalje dobru poruku jer će se, očigledno, privrednici sljedeće godine naći u još težoj situaciji.

– Na naplatu dolaze i neka stara zaduženja, zbog čega su budžetom morala biti planirana i velika sredstva za taj dio. Vlada RS mora raditi na poboljšanju investicione klime i da bi se kroz povećanu dobit preduzeća došlo i do povećanja prihoda iz kojih će se lakše vraćati i krediti – smatra Grabovac.

Sindikat čuva minuli rad

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je tokom konsultacija sa Savezom sidnikata RS da je obaveza Vlade da budžet održi stabilnim. Predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić je rekla da će se sindikat odupreti svim sredstvima da ne dođe do umanjenja minulog rada za budžetske korisnike.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *