Kontraefekat: Umjesto budžeta veće akcize pojačale crno tržište

Ekonomija

Akcize na duvan i duvanske proizvode dodatno su povećane početkom ove godine, ali su prihodi manji za 22,9 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Tako, povećanje akciza na duvan nije doprinijelo dodatnom punjenju budžeta, nego je potrošače okrenulo crnom tržištu. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH isti takav scenario predviđaju i za naftu i naftne derivate nakon povećanja akciza koje su u najavi.

Prema podacima UIO BiH, tokom sedam mjeseci ove godine prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine bili su 462,2 miliona KM dok je u istom periodu prošle godine naplaćeno 485,1 milion KM.

U analizi UIO navodi se da je od 2009. godine, kada je uvedena dodatna, namjenska putarina za izgradnju autoputeva znatno povećano korištenje lož-ulja na crnom tržištu, na koje se ne plaća ova dodatna taksa. Prošle godine je od putarine za izgradnju autoputeva naplaćeno 119 miliona KM, a 2014. godine je bilo 128 miliona KM.

Prema novom prijedlogu povećanja akciza, bile bi veće za 0,15 KM, dok bi bio oporezovan i auto-plin sa 0,25 KM, što se do sada nije naplaćivalo.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković naglašava da zaključci da će se prihodi povećati povećanjem nameta pokazuju elementarno nepoznavanje ekonomije.

– Praksa je više puta pokazala suprotno, i to kod svih nameta. Povećanje nameta u kratkom periodu doprinosi većim prihodima, ali čim se tržište stabilizuje dolazi do prelaska u sivu zonu. To se isto može očekivati i ako dođe do dodatnog povećanja akciza na naftne derivate i duvan. Potrošači će manje trošiti ili će kupovati na crnom tržištu – upozorio je Duduković.

Nameti prešli limit

– Ekonomija nije prosta matematika i ne može se logički očekivati da će doći do povećanje prihoda preko dodatnih nameta. Situacija u BiH je takva da već postojeći nivo svih nameta ni građani ni privreda ne mogu da izdrže. Pređen je limit izdržljivosti i onda se dobija kontraefekat, odnosno i rad i kupovina na crno – naglasio je Duduković.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *