Delegacija MMF u utorak stiže u BiH

Ekonomija

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu s Nadimom Ilahijem, šefom Misije za BiH, u utorak će doći u BiH, potvrdio je Francisko Parodi, stalni predstavnik Misije u Sarajevu.

“Misija MMF-a dolazi u takozvanu posjetu osoblja i boraviće u BiH od 7. do 16. marta. Teme sastanaka će biti napredak u pogledu realizacije preostalih prethodnih mjera neophodnih za zaključivanje prvog pregleda po produženom aranžmanu”, pojasnio je on.

Ono što se u javnosti proteklih dana nezvanično govori, je da ne postoji preveliki optimizam da bi moglo doći do ispunjavanja preostalih uslova za isplatu druge tranše aranžmana, i da bi moglo doći do “redefinisanja”, odnosno, u praksi, raskida trenutnog aranžmana.

Podsjećanja radi, ovaj aranžman, za razliku od dosadašnjih stendbaj aranžmana, pruža povoljnije finansijske uslove uz manje kamate, ali zahtijeva dublje sistemske reforme, a isplatama tranši mora prethoditi ne samo ispunjavanje kriterijuma, već vlasti treba da dokažu da funkcionišu u praksi.

Dvije entitetske vlade međusobno se optužuju ko je kriv za zastoj, pa je tako Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao da je RS ispunila sve uslove i da je sada na FBiH i nivou Savjeta ministara da usaglase preostale uslove, posebno one koji se odnose na Zakon o akcizama. Sa druge strane, u FBiH tvrde da nisu oni krivi zato što uslovi još nisu ispunjeni.

O aranžmanu juče je govorila i Željka Cvijanović, premijer RS, istakavši da entitetske vlade ne mogu odblokirati aranžman, jer je ta priča vezana i za nivo BiH. Kako je prenijela Srna, ona je najavila da će vlade RS i FBiH 9. marta održati zajedničku sjednicu na kojoj će biti riječi o nekoliko suštinskih tema, među kojima je i usaglašavanje zakonodavstva.

Nezvanično se saznaje da će jedna od tema biti pokušaj odblokiranja aranžmana s MMF-om.

Cvijanovićeva je istakla da se predstavnici vlasti na nivou BiH poigravaju evropskim putem zemlje godinu i po, ukazujući na to da glavni problem vidi na tom nivou vlasti.

“Ne rade na reformskoj agendi koju su blokirali, kao i aranžman s MMF-om, jer s nama istjeruju neke vještice, a pričaju da rade u interesu svih. Puna su im usta BiH i evropskog puta, ali ovakvo ponašanje nema veze sa saradnjom i bilo čim drugim”, dodala je Cvijanovićeva.

Takođe nezvanično, rečeno je da se FBiH ipak pretjerano ne žuri s ispunjavanjem uslova za aranžman jer je tamo finansijska situacija nešto bolja nego u RS, ali da glavna kočnica dolazi iz Savjeta ministara jer taj organ nije nadležan za socijalne programe pa nemaju veliku potrebu za finansijskom injekcijom međunarodnih finansijskih institucija.

Osim toga, kako nam je pojašnjeno, državni nivo vlasti se finansira prioritetno, u okviru unaprijed obezbijeđenih izvora prihoda, prevashodno iz indirektnih poreza, pa zastoj aranžmana s MMF-om mnogo lakše podnose u odnosu na entitetske vlade.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *