Provizijama i naknadama banke građanima uzele 115 miliona KM

Ekonomija

Banke u Srpskoj u proseku svakog dana od građana uzmu oko 319.000 maraka samo po osnovu provizija i naknada.

Tako je ukupan prihod osam komercijalnih banaka sa sedištem u Republici Srpskoj po ovom osnovu prošle godine bio gotovo 115 miliona maraka.

Reč je o novcu koje banke naplaćuju klijentima po osnovu vođenja tekućeg računa, usluga e-bankinga, SMS usluga, provizije za plaćanja komunalija, razmenu novca i slično. Iznos provizija i naknada razlikuju se od banke do banke, ali razlika nije velika. Međutim, korisnici bankarskih usluga smatraju da su provizije i naknade nerealno skupe.

U poslednje vreme bankari sve češće smišljaju načine kako da dođu do novca a koji ne dolazi od očekivanih i ukalkulisanih kamata. Tako su neke banke uvele i provizije za proveru stanja na računu posredstvom bankomata. Druge, opet, uslovljaju oročavanje novca sa primamljivom kamatnom stopom otvaranjem tekućeg računa u toj banci.

Onaj ko ima kreditnu karticu, mora da plati svake godine članarinu od 20 ili 30 maraka bez obzira da li novac koristi ili ne, dok neke banke traže svake godine 65 maraka na ime članarine za takozvanu potrošačku karticu. Neke banke su uvele i godišnju naknadu za viza i debitnu karticu.

Predsednica Udruženja građana „Don“ Murisa Marić ocenjuje da banke netransparentno naplaćuju provizije i naknade. –Nikada ne znate koliko će vam šta tačno da obračunaju prilikom bilo koje transakcije. Osim toga, visinu naknada i provizija menjaju često, a o čemu klijenti saznaju naknadno – ilustruje Marićeva.

Dodaje da bankarski službenici, naročito u filijalama banaka, ne znaju da objasne klijentima zašto određena trasakcija košta toliko i zbog čega je povećana. Uglavnom se njihovo objašnjenje svede na, kako kaže, da je „to stiglo iz centrale“.

–Takvo ponašanje prema klijentima, odnosno potrošačima je zaista neprimereno. Smatram da bi regulatorno telo trebalo da donese nekakav akt kojim bi bilo definisano transparentnije poslovanje banaka – poručuje Marićeva.

Ekonomisti objašnjavaju da ne postoji pravilo po kojem banke određuju koliko će naplaćivati provizije i naknade od klijenata.

Kada su u lošijoj situaciji sa kvalitetom kredita, banke onda povećavaju cenu svih nekamatnih usluga. Tu spadaju troškovi vođenja tekućih računa, provizije za plaćanje računa i ostalo. Građani, odnosno klijenti prilično su nezainteresovani da saznaju zbog čega plaćaju tolike provizije u bankama i da su retki oni koji se prvo raspitaju gde će da prođu najjeftinije.

Šest banaka u Republici Srpskoj prošle godine ostvarilo je dobit od 71,6 miliona KM, a preostale dve su imale gubitak od 26,2 miliona KM.

Sa računa godišnje skinu 66 maraka

Najjeftina mesečna naknada za vođenje tekućeg računa u Srpskoj je 1,80 maraka. Najskuplja je 5,5 maraka i u tu još uračunat e-banking i SMS usluga. Dakle, banka svake godine za vođenje jednog tekućeg računa uzima od 21,6 do čak 66 maraka. Provizija za plaćanje računa u proseku košta 0,80 maraka.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *