Potpisivanje sporazuma sa Kinezima za izgradnju TE “Gacko 2”

Ekonomija

Ministar industrije, energetike i rudarstvaPetar Đokić u ime Vlade Republike Srpske potpisaće danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje TE Gacko 2 sa kineskim kompanijama China Africa Investment and Development Co. i China Machinery Engineering Corporation.

Pored ovog sporazuma, ministar će sa kompanijom China Africa Investment and DevelopmentCo. potpisati i okvirni Sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji na realizaciji strateških investicionih projekata.

Potpisivanje sporazuma predviđeno je u 12.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Potpisivanju sporazuma prisutvovaće predsjednik Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Investicija je vrijedna preko milijardu maraka, a partneri se obavezuju da će gradnja elektrane snage 350 megavata početi krajem 2017.godine, najkasnije početkom 2018.godine.
Kako pišu beogradske Novosti, ovo bi trebalo da bude najveća investicija u Republici Srpskoj od 1995.godine i de fakto ulazak Srpske na kineski Put svile.

Radovi su projektovani da traju pet godina, a na gradilištu treba da se nađe oko 1000 radnika, od toga 400 iz Republike Srpske. Kada bude izgrađeno ” Gacko 2”, postojeća termoelektrana bi trebalo da bude zatvorena.

Novosti pišu da će Kinezi u potpunosti finansirati radove i nova TE zadovoljavaće najzahtjevnije svjetske standarde iz domene ekologije.
Postojeća TE u Gacko napravljena je osamdesetih godina i proizvodi 30% električne energije u Srpskoj.

Dodik: Kineske kompanije će pomoći u razvoju gotovo svih djelatnosti u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ključno što će danas u Banjaluci biti potpisan sporazum o strateškoj saradnji Vlade Srpske sa kineskim kompanijama, prije svega jednim od najvećih finansijskih i privrednih giganata “Poli”, koja će pomoći u razvoju gotovo svih djelatnosti u Srpskoj.

Dodik je rekao novinarima da je Srpska i ranije sarađivala sa kineskim kompanijama, podsjetivši da je prošle godine sa jednom od njih potpisao okvirni memorandum, te da je novo što je u taj posao ušla velika grupacija kao što je “Poli”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *