Dug Bobar banke skoro 252 miliona KM

Ekonomija

Prijavljena potraživanja 530 povjerilaca bijeljinske Bobar banke dosegla su 251,94 miliona maraka, rekao je stečajni upravnik ove banke Lazo Đurđević.

Skupština povjerilaca Bobar banke danas i sutra nastavlja sa utvrđivanjem daljeg stanja u ovoj banci i stečajnim postupkom. Skupština će ispitivati i koliko od prijavljenog iznosa potraživanja može biti priznato, a koliko osporeno.

– Još ne znamo da li će povjerioci prijavljivati nove obaveze koje banka ima prema njima. Oni još imaju vremena za to. Vjerujemo da ovaj iznos neće mnogo povećan jer ko je mislio prijaviti potraživanja to je vjerovatno već i uradio. Skupština povjerilaca vjerovatno u roku od dva dana neće uspjeti da ispita sva potraživanja, s obzirom na obimnost posla, jer treba provjeriti i ispitati sve prijavljene obaveze – kazao je Đurđević.

Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović, koji je bio na čelu propale banke prije Đurđevića, rekao je ranije da deponenti i povjerioci potražuju oko 289 miliona, a da je osporeno 59 miliona maraka.

S obzirom na to da je Bobar banka prva koja je završila u stečaju i na nedostatak iskustva u postupanju u tim postupcima mnogo dilema je prisutno u vezi sa dužnicima koji su u njoj podigli kredite. Redovne platiše, kaže Đurđević, ne treba da strahuju, dok ostale čekaju tužbe.

– Protiv dužnika koji ne izmiruju obaveze na osnovu kredita biće pokrenuti sudski postupci. Dio klijenata redovno izmiruje rate i protiv njih neće biti pokretan nikakav postupak niti će, bar za sada, morati odjednom isplatiti kompletan iznos kredita kako je ranije spekulisano u javnosti – naglasio je Đurđević.

U Bobar banci je najprije pokrenut postupak likvidacije, ali su rezultati naplate potraživanja bili ispod planiranih i blokada računa nije donijela napredak zbog čega je predloženo otvaranje stečaja.

Agencija za bankarstvo RS je krajem novembra 2014. uvela prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije, da bi na kraju postala prva banka u RS koja je završila u stečaju.

Dug za porez

Poreska uprava RS je u kontroli Bobar banke u stečaju utvrdila dodatne 73.842 marke obaveza na osnovu poreza na dobit za 2015. godinu.

Od tog iznosa 67.764 KM se odnosi na glavnicu, dok je 6.078 kamata. Novoutvrđene obaveze ući će u stečajno potraživanje.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *