Novalić: “Željezara” ne proizvodi željezo nego sendviče!

Društvo

Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić najavio je da će na sjednici Vlade u petak, 26. januara, predložiti da od Finansijske policije bude zatraženo da što prije uđe u preduzeće “Željezara” Zenica i ispita poslovanje uprave i Nadzornog odbora.

Predsjednik Vlade FBiH je na konferenciji za novinare u Sarajevu pojasnio da se u javnosti stvorila pogrešna percepcija da “Željezara” Zenica proizvodi željezo, napominjući da je riječ o restoranu sa 120 zaposlenih koji pruža usluge društvene ishrane za “Arcelor Mital”.

– Osim ugostiteljske djelatnosti, “Željezara” Zenica se bavi i izdavanjem skela i industrijskih poslovnih prostora. Postavlja se pitanje gdje su otišla sredstva od tih djelatnosti, od prodaje nekretnina “Željezare” Zenica i ko je napravio enormne gubitke koji su godišnje išli i do četiri miliona maraka – rekao je Novalić.

On je naglasio da firma koja sprema obroke za 2 300 zaposlenih preduzeća “Arcelor Mital” ima duga 56 miliona KM samo prema Poreskoj upravi.

– Vlada FBiH je do sada uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti. Održali smo 28 sastanaka, što je više nego što smo održali sa svih ostalih 22 problematične firme u FBiH – rekao je Novalić.

Premijer FBiH pozvao je na strpljenje i apelovao da se radnici uzdrže od radikalnih mjera, napominjući da će u procesu stečaja biti registrovano novo preduzeće koje će zaposliti 120 radnika iz “Željezare” Zenica.

– Vlada FBiH za sada jedina aktivno radi da pronađe tržište za tih 120 ljudi. Grad Zenica i kanton bi imali prostora da hrane svoje administracije u toj firmi, kao što planiramo da se i zaposleni Rudnika mrkog uglja Zenica i radnici jedne privatne strane firme hrane u tom restoranu – rekao je Novalić.

On je poručio da je sada sve na stečajnom upravniku, te da je Vlada FBiH na raspolaganju u skladu sa zakonom da pripomogne ako bude nedostajalo sredstava iz stečajne mase za uvezivanje radnog staža.

Radnici “Željezare” Zenica su 22. januara u štrajk glađu s ciljem da njihov vlasnik Vlada Federacije BiH ispuni obećanja data otvorenjem stečajnog postupka.

Radnici od osnivača traže isplatu 13 plata i uvezivanje radnog staža ili vraćanje radnika na poslove ishrane i građevinske operative, a za višak radnika uplatu otpremnina kako bi se prijavili na Biro za zapošljavanje.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *