Dan sjećanja na žrtve holokausta: Vijenci položeni u Donjoj Gradini

Društvo

U Spomen području Donja Gradina, najvećem stratištu zloglasnog logora Jasenovac, gdje su ustaše ubile 700 000 Srba, Roma, Jevreja, djece i drugih antifašista, danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Vijence su položili poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Odbora za Donju Gradinu Darko Banjac, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, kao i predstavnici političkih partija.

Poručeno je da je kamen spoticanja između srpske i hrvatske strane, činjenica da hrvatska država još nema dovoljno volje za priznavanje ovog zločina i istinitog broja jasenovačkih žrtava. Otvorena je i izložba, u okviru koje su prvi put domaćoj javnosti predstavljeni predmeti, dokumenti i fotografije, kao svjedočanstva o stradanjima u ustaškom zverstvu.

Polaganjem vijenaca na jevrejsko spomen-obeležje na Novom groblju i u Banjaluci danas je obeležen Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na spomen-obilježje na banjalučkom Novom groblju položeni su vijenci i odata počast svim stradalim Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. UN su se opredijelile da se Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obilježava 27. januara, odnosno na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *