Sud oslobodio optužbe Fahretu Šećerbegović za nesavjesno liječenje

Društvo

Osnovni sud Brčko distrikta BiH oslobodio je optužbe doktorku Ferhatu Šećerbegović da je kao doktor medicine nesavjesnim liječenjem prouzrokovala smrt trogodišnje djevojčice.

Kako se navodi, protiv presude Šećerbegovićevoj, koja je ljekar specijalista pedijatrije na pedijatrijskom odjeljenju bolnice „Zdravstvenog centra Brčko” stranke imaju pravo izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH, u skladu sa zakonom.

Mirnes Ajanović, advokat naglašava da je kašnjenje sa transportom onemogućilo pružanje mehaničke potpore disanju kako bi se djetetu pružila neophodna pomoć.

– Odluka o prevoženju djeteta u Tuzlu uslijedila je drugog dana hospitalizacije u stanju kada se prilikom transporta moraju očekivati pogoršanja, uključujući i prestanak disanja i srčanog rada – objasnio je advokat.

Stoga tom prilikom nije ispunjena uobičajna obaveza da u pratnji djeteta tokom transporta bude i ljekar, po pravilu anesteziolog koji raspolaže znanjem, vještinama i opremom za eventualnu, a u konkretnom slučaj svakako neophodnu adekvatnu kardiopulmonalnu reanimaciju

– Podsjećam da je u okviru obimne materijalne dokumentacije i nalaz sudskih vještaka iz oblasti sudska medicina, u kojem je, između ostalog, naznačeno, citiram: “Nesporno da su ljekari Zdravstvenog centra Brčko na osnovu rezultata laboratorijskih analiza morali da zaključe da je došlo do pogoršanja koje prevazilazi mogućnost liječenja u njihovoj ustanovi i da su tada trebali poduzeti mjere hitnog transporta u UKC Tuzla, i to u pratnji anesteziologa ” – ističe Ajanović.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *