M:TEL – IMATE PARTIJSKU FIRMU: Lopičić zaposlio kćerke Zorana Tegeltije i Ranka Škrbića!

Društvo

Izvori portala Istinito navode da je M:tel od dolaska Marka Lopičića na čelo ove kompanije početkom 2016. godine postao leglo nepotizma i da je među zaposlenima veliki broj djece visokih političkih funkcionera Republike Srpske, većinom iz SNSD.

Tako su se među zaposlenima u M:telu odnedavno našle i kćerke aktuelnog ministra Zorana Tegeltije i bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića, dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Škrbićeva ćerka Nina je zaposlena u sektoru za marketing i prodaju. Tegeltijina mlađa ćerka Ivana, valjda po uzoru na oca, izabrala je finansije. Odnedavno radi u finansijskom sektoru kojim već godinama rukovodi Lopičićeva supruga Jasmina. (Tegeltijina starija ćerka Jelena zaposlena je u Elektroprenosu, državnom preduzeću SNSD-u mrske BiH.)

Da li je u pitanju strah od gubitka svih poluga vlasti natjerao funkcionere SNSD da djecu zaposle u M:telu, ili finansijska sigurnost, najmanje je bitno. Ovo je samo još jedna potvrda da SNSD-ovi funkcioneri koriste svaku priliku da svoju djecu zaposle u dobrostojeće firme. Tako koriste i priliku dok je Marko Lopičić, za kojeg izvori Istinito navode da mu se drma fotelja generalnog direktora M:tela, još uvijek na toj poziciji.

Lopičić se, kako ističu naši izvori, potpuno stavio u funkciju SNSD-a i Milorada Dodika. Ide toliko daleko da i poslovne partnere primorava na poslušnost vladajućoj partiji, inače – nema poslovne saradnje. To i ne treba da čudi jer u Upravnom odboru sjedi Slavko Mitrović, dugogodišnji savjetnik lidera SNSD Milorada Dodika i osoba od njegovog najvišeg povjerenja.

U međuvremenu, primjetno je da M:tel stagnira i da se, barem u medijima, ne vide njegove poslovne aktivnosti, kako je to bilo uobičajeno prethodnih godina. Budući da je kupljena nova poslovna zgrada, novca za investiranje u nove poslovne aktivnosti nema dovoljno.

Valja podsjetiti da je upravo Lopičić, kome su zaposleni u M:telu dodijelili novo prezime – Lopovčić, bio taj koji je stavio potpis na ugovor o iznajmljivanju poslovnog prostora u zgradi “Grand trejda” dok je formalno bila u vlasništvu banjalučkog tajkuna i presuđenog kriminalca Mile Radišića.

Njegov prethodnik na mjestu generalnog direktora M:tela Goran Vlaović opirao se pritiscima, a Lopičić je jedva dočekao da svojim potpisom ovjeri biznis sa vrhom vlasti. I ptice na grani znaju da je Mile Radišić bio samo formalni vlasnik “Grand trejda” i da taj objekat bez podrške njegovog kuma Milorada Dodika nikada ne bi bio izgrađen u Picinom parku.

M:tel je u januaru 2016. godine iznajmio 15.600 kvadratnih metara poslovnog prostora od Grand trejda za šta je plaćao mjesečnu kiriju od 202.500 evra ili 394.875 KM. Za nepune dvije i po godine M:tel je Radišiću platio oko 11 miliona maraka na ime rente.

U maju ove godine M:tel je kupio zgradu “Grand trejda”, navodno za 65 miliona KM. Akcionari M:tela su u maju ove godine obaviješteni da je zgrada u Picinom parku postala vlasništvo M:tela.

“Kompanija M:tel, a.d. Banjaluka je u prethodnom periodu objedinila brojne poslovne lokacije, iznajmljujući prostor u poslovnom objektu u ulici Vuka Karadžića 2 u Banjaluci. Ovaj objekat je jedini poslovni objekat u Banjaluci koji ispunjava prostorne, infrastrukturne i logističke potrebe kompanije. Stoga Mtel sa zadovoljstvom obavještava akcionare da je kupio poslovnu zgradu u ulici Vuka Karadžića, s prvenstvenim ciljem ostvarivanja dugoročnih pozitivnih finansijskih efekata.”

Nakon kupovine zgrade u Picinom parku, vrijednost akcija M:tela pala je sa 1,15 KM u junu 2017. godine na 0,85 KM, kolika im je trenutna cijena na Banjalučkoj berzi. Tako je vrijednost ove kompanije sa 1.200.000.000 KM pala na 500.000.000 KM.

Telekom Srbija (mts), koji je vlasnik M:tela, solventno je i profitabilno preduzeće, što bi, zbog ogrezlosti u nepotizmu i kriminalu, u bliskoj budućnosti za M:tel mogla postati tek pusta želja.

 

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *