EK za tri projekta u BiH odobrila 275 miliona evra

Društvo

Evropska komisija podržala je danas na Samitu u Londonu sva tri infrastrukturna projekta koja je kandidovala BiH ukupne vrijednosti 275 miliona evra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o projektima na Koridoru “Pet ce” u sekcijama Tarčin-Konjic i Buna-Počitelj ukupne vrijednosti 150 miliona evra i jednom projektu tehničke pomoći na ovom koridoru u iznosu 125 miliona evra.

BiH je dobila i grant sredstva u iznosu od 5 miliona evra i 38 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Delegaciju BiH na Samitu premijera zapadnog Balkana koji se održava u okviru Berlinskog projekta, predvodio je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, koji je potpisao četiri zajedničke deklaracije zemalja učesnica Berlinskog procesa.

Na osnovu ovlaštenja Predsjedništva BiH Zvizdić je potpisao Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim licima, Deklaraciju o regionalnim odnosima i međusobnoj saradnji i Izjavu iz oblasti borbe protiv korupcije.

U uvodnom obraćanju na skupu Zvizdić je rekao da je održavanjem samita u Londonu upućena poruka da će se saradnja i jačanje ekonomskih, društvenih i kulturnih veza između zapadnog Balkana i Velike Britanije nastaviti i nakon “Bregzita”.

Zvizdić je ocijenio da je 2018. godina izuzetno dobra godina za cijeli region u kontekstu stavljanja teme proširenja ponovo na listu prioriteta EU i dodao da je bitno da se fokus EU zadrži na procesu proširenja i da se nastave slati pozitivne poruke u tom smislu.

On je upoznao je prisutne da bi čak 84 odsto ispitanih stranih investitora prisutnih u BiH preporučilo BiH za investiranje, ali i da je neophodno da se unaprijedi politička stabilnost te obezbijedi potrebna infrastruktura i ojača vladavina prava.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara ostaje posvećen unapređenju poslovnog okruženja, prvenstveno sprovođenjem potrebnih reformi u okviru Reformske agende za BiH, dodavši da je rješenja za neka od ovih pitanja potrebno tražiti na regionalnom nivou.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *