Fratar idejni tvorac spomenika NDH u Posušju

Društvo

Spomenik podignut u čast 25 „branitelja“ poginulih u „Drugome svjetskome ratu i Domovinskome ratu“, navodi posuški portal Posusje.net, je „izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić“.

Spomenik koji je podignut poginulim ustašama, odnosno pripadnicima HVO-a napravljen je u obliku NDH (sa dodatkom Istre, koja je dio Hrvatske, odnosno Jugoslavije postala tek nakon 1945. zahvaljujući u Hrvatskoj omraženom Josipu Brozu Titu i jugoslovenskim partizaima), sa Drinom kao istočnom granicom.

Međutim, to je samo vrh ledenog brijega. Ono što zapravo povezuje istorijski revizionizam, otvoreno veličanje NDH i drugih velikodržavnih hrvatskih projekata i današnju vlast Republike Hrvatske je čovjek za koga se u članku posusje.net tvrdi da je izradio nacrt za spomenik – fra Mario Knezović.

On se prošle godine u ova doba našao u središtu skandala kada je otvorio malonogometni turnir za djecu na kojem je učestvovala i pobjedila ekipa koja je igrala pod imenom „Crna legija“. Fra Knezović se fotografisao sa pobjedničkom ekipom uredno odjevenom u crne majice, sa natpisima „Crna legija“ i šahovnicama sa prvim bijelim poljem na prsima.

Ono što fra Marija Knezovića, međutim, ne čini tek jednim u nizu katoličkih sveštenika koja povremeno koketiraju sa fašizmom i NDH je njegova bliskost sa zvaničnim hrvatskim establišmentom.

Naime, Fra Knezović, kao što se vidi na priloženoj fotografiji, ima pristup samom vrhu vlasti u Republici Hrvatskoj. Njegova bliskost sa predsjednicom Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović ne ostavlja mnogo prostora za dilemu da li se fra Knezović nalazi na „državnom zadatku“ i da spomenici u obliku NDH ili inspirisani njome nisu prestali biti snovi hrvatskih šovinista nakon njihovog poraza u Drugom svjetskom ratu.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *