Pred sudovima BiH zastarjela 343 slučaja

Društvo

Sudovi u BiH tokom 2017. evidentirali su da je za 343 predmeta nastupila zastara kivičnog gonjenja, navodi se u godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Na taj način, broj krivičnih djela koja su zastarjela i neće biti procesuirana skočio je za nevjerovatnih 204 odsto u odnosu na godinu dana ranije, kada ih je bilo 168.

– Povećan broj predmeta u kojima je došlo do zastarjelosti krivičnog gonjenja u 2017. u odnosu na 2016. evidentiran je u sudovima u Republici Srpskoj. To povećanje uzrokovano je u najvećoj mjeri zakonodavnim izmjenama do kojih je došlo u toku 2017. Naime, novim Krivičnim zakonikom RS propisani su kraći rokovi za nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja – navodi se u izvještaju.

U 62 odsto slučajeva zastara je nastupila jer optuženi nije bio dostupan pravosuđu, a šest odsto predmeta je zastarjelo jer su prijavljeni pravosuđu nakon što su istekli svi rokovi.

Istovremeno, zastarjelo je i 119 prekršajnih predmeta, što je za 47 odsto više nego godinu dana ranije. Sve sudske odluke o zastarjelosti krivičnih i prekršajnih predmeta dostavljene su Kancelariji disciplinskog tužioca, koji treba da utvrdi da li je bilo krivice sudija za takvu sudbinu predmeta.

Inače, iz godine u godinu broj pritužbi na rad sudija i tužilaca u BiH sve je veći, a u 2017. je Kancelarija disciplinskog tužioca primila ili registrovala po službenoj dužnosti čak 1.077 pritužbi. Poređenja radi, to je 17,2 odsto više nego godinu dana ranije.
Istina, ne završe sve pritižbe pokretanjem disciplinskog postupka, niti utvrđivanjem povrede dužnosti nosilaca pravosudnih funkcija. Prema Izvještaju VSTS BiH, disciplinski tužilac je pokrenuo 25 postupaka, od kojih se većina odnosi na rad sudija, i to zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti. To je isti razlog zbog koga su se stranke u postupcima i advokati žalili i na tužioce, a smetalo im je i to što su tužioci „neopravdano kasnili u provođenju tužilačkih radnji“.

– U prošloj godini okončana su 24 disciplinska postupka koji su pokrenuti te i ranije godine. U 19 slučajeve utvrđena je disciplinska odgovornost i izrečeno 10 smanjenja plate, četiri javne opomene, tri pismene opomene bez javne objave, jedno premještanje s pozicije glavnog tužioca na mjesto tužioca i jedno razrješenje – navodi se u izvještaju VSTS BiH.

Pomenuto razrješenje odnosilo se na sudiju jednog od opštinskih sudova zbog toga što je osuđen za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za posao sudije. U izvještaju se ne navode imena.

Ukupan broj neriješenih predmeta pred svim sudovima u BiH je 321.853. Pa ipak, prema mjerilima VSTS BiH, svi sudovi, izuzev Višeg privrednog suda u Banjaluci, prebacili su godišnju normu.

Srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *