Banjaluka: Više fizičke aktivnosti za djecu u vrtićima

Društvo

Poslije uvođenja besplatnih sportskih sekcija u osnovne škole, namjera Grada je da i u gradske vrtiće uvede sličan projekat koji će omogućiti najmlađim bavljenje fizičkom aktivnošću.

Resorno Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport osmislilo je program pod nazivom „Više od igre“, čija bi realizacija trebalo da započne naredne godine.

-Plan je da i u vrtiće uvedemo profesore fizičkog vaspitanja i sporta, koji će sa djecom imati sedmično najmanje dva časa fizičke aktivnosti. Kao i za škole, tako bi za predškolske ustanove Grad nabavio poligonske rekvizite prilagođene djeci predškolskog uzrasta – kazao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

On je istakao da je bitan rani početak za bavljenjem fizičkom aktivnošću, što je i navelo nadležne da pripreme ovaj program za predškolsku djecu.

-Rani početak bavljenja pravilno dozirane i sprovedene fizičke aktivnosti mora započeti uvođenjem upravo navedenih načela, a to je idealna prilika da se u predškolske ustanove uvedu profesori fizičkog vaspitanja i sporta. Promijeniti dječije stavove prema fizičkoj aktivnosti i prehrani mnogo je teže kad dođu u tinejdžerski uzrast – zaključio je Banjac.

Podsjećamo da je od septembra u svih 26 osnovnih škola na teritoriji grada Banja Luka počela realizacija projekta „Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije“, kao jedinstvenog projekta ne samo u Republici Srpskoj, već i čitavoj BiH. Projekat je potpuno besplatan, a namjera je da se što veći broj učenika uključi u sistem školskih sportskih takmičenja, te da se kroz te aktivnosti prepoznaju talenti za određene sportove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *