Godinu dana nakon zauzimanja rektorata zahtjevi studenata djelimično ispunjeni

Društvo

Godinu dana nakon što su nezadovoljni studenti organizovali veliki protest i „zauzeli“ rektorat banjalučkog Univerziteta, njihovi tadašnji zahtjevi samo djelimično su ispunjeni.

Od ukupno 17 zahtjeva koje su u ovoj pobuni rukovodstvu Univerziteta ispostavili 7. novembra, na dan kada je Univerzitet obilježavao 42 godine od osnivanja, najviše se uradilo na zapošljavanju dodatnih kadrova.

Tadašnje vođe protesta danas su zadovoljne i što je dijelom riješena afera „Balaban“ na Tehnološkom fakultetu. Većinu primjedbi i zahtjeva, zbog kojih je i tadašnji rektor Milan Mataruga podnio ostavku, međutim, danas više niko i ne pominje.

Podsjetimo, tražilo se i da se kroz softver za plagijate “provuku” svi radovi profesora i asistenata, da se sastavi spisak svih njihovih objavljenih naučnih radova, uz zahtjev da se otpuštaju oni koji nisu objavili ništa u posljednje tri godine, da se racionalizuju troškovi izvođenja nastave, da se odluke na univerzitetu ne donose preglasavanjem studenata i slično.

Tim povodom na društvenim mrežama se oglasio i sam Mataruga.

– Ima li danas među studentskim predstavnicima neko ko će analizirati šta je realizovano od toga? Ili priznati štetu nanesenu ugledu najvećeg univerziteta u RS – upitao je bivši rektor.

Tadašnji lider studenata u RS i ovog protesta Ratko Savić odgovara da studenti nisu nanijeli štetu Univerzitetu, već „tim hrabrim potezom spriječili da se nanese šteta“.

– Sjetite se svih afera koje su potresale Univerzitet prije i oko tih protesta, a od tada do danas, bar koliko sam ja primjetio, nije bilo neke afere. Daleko od toga je sve što je prije godinu dana problematizovano i ispravljeno, ali mislim da napretka ima. Prije svega, mislim da je sa novim rektorom došla nova energija i da su neke stvari na Univerzitetu krenule da se pomjeraju sa mjesta. Daleko su od željenog cilja, ali svjedoci smo da je određeni broj novih asistenata primljen na univerzitet, te da su riješeni neki problemi u odnosu sa studentskim predstavnicima. Nisam među njima već pola godine, ali koliko vidim, ipak se uvažavaju stavovi predstavnika studenata i problemi se rješavaju. Mislim da stvari nisu tamo gdje treba da budu, ali to je sada na novim studentskim predstavnicima da vrše pritisak i da traže od univerziteta da se stvari pomjeraju – kaže Savić, koji dodaje da su prije godinu dana studentski predstavnici smatrali da Univerzitet ide u pogrešnom smjeru.

Godinu dana nakon što je napustio poziciju rektora, profesor Mataruga za Srpskainfo kaže da su se tada mogli prepoznati otpori unutar Univerziteta zbog novih mjera na kojima je instistirao, ali i da studentski zahtjevi od prošle godine nisu bili realni.

– Nerealan je bio, recimo, prijem 100 novih asistenata, dva profesora na svaki predmet i slično. Zahtjevi su i tako koncipirani da niko na UNIBL neće biti protiv, ali niko nije mogao obećati vrijeme za koje će biti ostvareni. Mislim da nijedan nije u potpunosti realizovan ni poslije godinu dana. To je bilo dovoljno da se prepozna da studentskim prvacima ti zahtjevi nisu najvažniji. Za mene lično je to bio jedan od najtežih dana u mom životu, jer su me slagali i izdali. Umjesto dostojanstvene promocije 42 godine Univerziteta, oni su se odlučili za „reality show“. Tvrdim da su napravili veliku štetu ugledu ove institucije i zato smatram da studenti na Univerzitetu moraju da se javno „distanciraju“ od onih koji su to činili ili stajali iza toga – ističe Mataruga.

On podsjeća da je kao rektor insistirao na obavezi publikovanja u inostranstvu, provjere na plagijate prije odbrane master i doktorskih radova, postavljanju svih odbranjenih disertacije na sajt Univerziteta, obavezi nastavnika i saradnika da otvore “Google scholar” profil kako bi se vidjelo koliko i šta je napisano i objavljeno u referentnim časopisima. I nova pravila izbora su pozivala članove komisije za izbor, dekane, ali i rektora na disciplinsku odgovornost u slučaju nepoštovanja procedura, rokova i pravila prilikom izbora i zapošljavanja, podsjeća Mataruga na samo neke od mjera koje je tražio. Uvedene su, kaže, i nagrade za one koje ostvaruju najbolje rezultate u međunarodnim naučnim krugovima.

– Sve te aktivnosti su se mogle čitati na međunarodnoj rang listi “webometrics” gdje je UNIBL za godinu dana pomjerio za više od 1.700 mjesta – ističe Mataruga.

Slučaj “Balaban”

Jedan od najvažnijih zahtjeva studenta bio je i da se “istraži pozadina afere na Tehnološkom fakultetu, odnosno slučaj Balaban“, u kojoj je po više osnova optuživan jedan od tadašnjih radnika studentske službe tog fakulteta.

– On od aprila ne radi više kod nas i nije u kontaktu sa studentima. To je za nas najvažnije, iako slučaj nije do kraja rasvijetljen – kratko danas kaže Goran Popović, koji je bio predsjednik Saveza studenata Tehnološkog fakulteta u vrijeme protesta.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *