Utvrđena visina putarine na autoputu Banjaluka – Doboj

Društvo

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu u o visini putarine. Ovom uredbom utvrđuje se visina putarine za korišćenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i mogućnost za određivanje nižeg iznosa putarine za pojedine korisnike.

Prema ovoj uredbi naplata putarine za otvoreni sistem naplate vrši se po klasama vozila, za izgrađenu dionicu autoputa Banja Luka – Gradiška na naplatnom mjestu Jakupovci i iznosi 2,5 konvertibilne marke za putnička vozila bez prikolice, odnosno prvu klasu vozila.

Naplata putarine za zatvoreni sistem naplate, vrši se po klasama vozila za izgrađeni autoput “9. januar”, dionica Banja Luka – Doboj na naplatnim mjestima Mahovljani, Laktaši, Drugovići, Prnjavor i Kladari.

Cijena putarine po zatvorenom sistemu zavisi od dužine pređene dionice i za putničko vozilo, odnosno vozila prve klase, iznosi za pređenu dionicu od Banje Luke do Prnjavora četiri konvertibilne marke, odnosno za dionicu od Banje Luke do Doboja sedam konvertibilnih maraka.

U iznos putarine uračunat je porez na dodatnu vrijednost (PDV). Putarina se može plaćati u konvertibilnim markama i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama. Takođe, putarinu je moguće plaćati i putem uređaja za automatsko plaćanje putarine (TAG uređaj), a cijenu ovog uređaja, kao i popuste predviđenje za korisnike ovakvog vida plaćanja određuje Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”.

Tekst Uredbe o visini putarine s istaknutim cijenama putarine po dionicama i klasama vozila dostupan je sajtu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, u sekciji “Drumski saobraćaj”.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *