Incko o Davidovom ubistvu: Ovaj slučaj mora da bude riješen! (VIDEO)

Društvo

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko u svom nedavnom obraćanju pred Savjetom bezbjednosti UN govorio je o rezultatima Opštih izbora u BiH, implementaciji mira, reformama, ali i o radu pravosuđa u kontekstu istrage o ubistvu banjalučkog studenta Davida Dragičevića (21).

Incko je rekao da se BiH, pored pitanja o neprovedenim sudskim odlukama, suočava sa duboko ukorijenjenim razočarenjem javnosti u sistem krivičnog pravosuđa i njegovom nesposobnošću da se uhvati u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

– Na primjer, u Banjaluci su nastavljeni svakodnevni javni protesti koji traju preko sedam mjeseci, uključujući i demonstracije sa desetinama hiljada građana u danima prije izbora jer aktivisti tvrde da su vlasti umiješane u zavjeru i sumnjivu smrt Davida Dragičevića u martu ove godine. Slučaj ovog mladog studenta mora da bude riješen i ponovo ću vam se obratitio ovom slučaju, rekao je Incko pred Savjetom bezbjednosti UN.

On je naglasio da su ovaj i drugi slični slučajevi u BiH simptomi stanja vladavine prava i dubokog razočarenja građana u vladavinu prava.

David Dragičević otet je 18. marta, odveden na nepoznatu lokaciju i mučen, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u vrbas. Policija je slučaj prvo okarakterisala kao “zadesnu smrt” nesretnim slučajem ili samoubistvom, da bi nakon više od stotinu dana svakodnevnih protesta i borbe Davidovog oca Davora Dragičevića za istinu, nadležno tužilaštvo naredilo istragu ubistva.

Čitava dotadašnja istraga obavijena je velom tajne i brojnih nepravilnosti. Policija je Davidu pokušala da podmetne provalu, pljačku, remećenje javnog reda i mira, optuživši ga da je narkoman i nasilnik. Obdukcija je rađena dva puta. Pravi dokazi su nestajali, a pojavljivali se podmetnuti. Na kraju je u istragu uključen i međunarodni tim advokata, a optužnice zbog nesavjesne istrage i uništavanja dokaza su podignute i protiv nekoliko službenika MUP-a.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *