Isplata duga sindikalcima u narednih 18 mjeseci

Društvo

Vlada RS ponudila je juče predstavnicima Saveza sindikata da u narednih 18 mjeseci uz plate u ratama bude izmirivan dug za naknade za zaposlene u javnom sektoru.

Dug prema radnicima koji plate dobijaju iz budžeta, prema nepotpunim podacima, premašuje 11 miliona maraka, a da li će sindikalci prihvatiti ponudu trebalo bi da bude poznato za nekoliko dana kada prijedlog razmotre sa članstvom i radnicima.

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je poslije sastanka sa predstavnicima sindikata da Vlada predlaže da dugovanja za naknade za prevoz, rođenje djeteta, jubilarne nagrade i druge izmire u roku od 18 mjeseci kroz sporazum sa svakim pojedinačnim radnikom.

– Suština je da tekuće obaveze za 2017. godinu, odnosno plata sa svim pripadajućim naknadama bude redovno isplaćivana, a da dug koji se vuče iz prethodnog perioda bude podijeljen na 18 dijelova i da uz svaku platu u ovoj godini dobiju i jedan dio zaostataka – kazala je Cvijanovićeva.

Ako sindikat pristane na takav dogovor, Vlada bi sa izmirenjem obaveza krenula već u aprilu. Do tada bi trebalo da bude poznato da li će svi dobijati svakog mjeseca iste iznose u zavisnosti od ukupnih pojedinačkih potraživanja. Najveća dugovanja, prema riječima Cvijanovićeve, su prema zaposlenima u prosvjeti i iznose oko osam miliona. Zaposleni u MUP-u potražuju oko tri miliona, a u pravosuđu oko 1,6 miliona, ali su oni već podnijeli tužbe u visini od 1,3 miliona KM.
– Ima radnika koji imaju minimalna potraživanja i oni bi trebalo da budu prioritetno izmireni. Onima koji su već podnijeli tužbe radi namirenja potraživanja treba ponuditi opciju ili da ostanu pri tužbi ili da je povuku i da uđu u režim ovog prijedloga, ako ga sindikat prihvati. Sindikat bi mogao u idućih deset dana predočiti taj prijedlog na svojim organima, razgovarati sa radnicima i o konačnom stavu obavijestiti Vladu da bismo utvrdili dalje poteze – kazala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da prijedlog Vlade moraju razmotriti sindikalni organi da bi donijeli odluku da li da prihvate ponudu koja im je na stolu.

– Mislim da smo blizu rješenja. O modalitetima, odnosno na koji način će biti izmirivane obaveze u narednih 18 mjeseci, dogovaraće se komisije. Uslov za to je da prihvatimo taj prijedlog – istakao je Vrhovac.

Vladu muči i dug prema poljoprivrednicima, a Cvijanovićeva je odgovarajući na pitanja u vezi sa njihovim protestom najavljenim za četvrtak kazala da će dug prema toj populaciji imati prioritet kada od Rusije stigne novac na osnovu klirinškog duga.

– To je trebalo da se desi tokom februara, ali očigledno neće. Žao mi je što se opredjeljuju za proteste, ali imaju na to pravo – istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o primanjima penzionera, premijerka je rekla da će im uskoro biti isplaćena jednokratna pomoć, jer za sada nema uslova za povećanje penzija. Cvijanovićeva je kazala i da će na Kipru biti osnovano predstavništvo Srpske kada budu ispunjene sve pretpostavke i ako bude bilo potrebe za to.

Željka Cvijanović je ocijenila da je aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ugrožen, jer FBiH i nivo BiH nisu izvršili svoje obaveze.

– RS je obaveze ispunila još u decembru prošle godine. Prošlo je dugo vremena kako ne povlačimo novac i postoji mogućnost da bord direktora MMF-a posegne za promjenom određenih uslova s obzirom na to da tim ljudima očigledno ne treba novac kad nisu u stanju da ga povuku. To može značiti i redefinisanje aranžmana i veoma je realno da se tako nešto i desi u aprilu ako obaveze ne budu ispunjene – rekla je Cvijanovićeva i dodala da ne funkcioniše ni mehanizam koordinacije koji je ključni uslov za napredak na putu ka EU.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *