Banjaluka: Krpelji vrebaju iz trave i sa grana

Društvo

Krpelji i drugi insekti mogu da pokvare ljubiteljima prirode boravak i uživanje u lijepom vremenu na otvorenom.

U Domu zdravlja kažu da je posljednjih dana povećan broj pacijenata sa ugrizima pomenutih insekata i objašnjavaju da je naročito rizičan boravak na livadama među niskim rastinjem i u šumama. Zbog toga ljekari pozivaju na oprez, jer ovi insekti mogu da prenesu opasne bolesti.

Medicinari upozoravaju na to da se krpelji kod ljudi najčešće “ugnijezde” na pregibima, vlasištu i znojem podložnijim vlažnijim dijelovima tijela.

– Bolesti kod čovjeka nastupaju ako ih ugrize zaraženi krpelj, koji slinom prenosi uzročnike bolesti na čovjeka, ali i gnječenjem ovog insekta preko oštećene kože. Ujedom krpelja se najčešće prenose bolesti životinja, a to su lajmska bolest, eritema, migrans, krpeljni meningoencefalitis, tularemija, babezioza i druge – rekla je šef Odjeljenja porodične medicine, primarijus doktor Zora Kremenović.

Dodala je da je većina ujeda ovih napasti bezopasna, ali da je obavezno javljanje ljekaru, ukoliko se pojave simptomi bolesti.

– Ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti. Na mjestu ujeda obično se javlja crvenilo, svrab i blaži otok, koji mogu potrajati nekoliko dana. Ako se nakon tog perioda pojave simptomi poput temperature, bolova u mišićima i zglobovima, glavobolja, mučnina i pojava osipa, obavezno je javljanje doktoru – kazala je Kremenovićeva.

Istakla je da je kod ujeda ovih insekata najvažnije njihovo pravilno uklanjanje.

– Krpelj se vadi pomoću pincete, kojom se zahvati gornji dio trupa, što bliže koži i lagano izuče. Ako se desi da dio krpelja ostane u koži, nema razloga za veću zabrinutost. Ostaci se mogu ukloniti kasnije. Ukoliko neko nije siguran kako da se riješi ove napasti, može se za vađenje obratiti ljekaru – objasnila je Kremenovićeva.

Mještanka Kuljana Dragana Ristić kaže da je posljednjih dana dosta vremena provodila u prirodi.

– Obično predveče idem u šetnju, a često boravim i na livadama i u šumi. Imala sam jedan ugriz krpelja ovog proljeća, ali sam ga izvadila pomoću pincete. Poslije toga sam dezinfikovala površinu kože alkoholom – rekla je Ristićeva.

Krpelji napadaju i životinje, posebno pse, pa veterinari upozoravaju da ugrizi za životinje mogu biti kobni. Ako nije tretiran preparatom ili nema ogrlicu protiv krpelja i insekata, psa nakon boravka u prirodi obavezno treba pregledati. Ukoliko se uoči krpelj, treba ga pravilno odstraniti, a potom pratiti ponašanje životinje, u slučaju da je zaražena nekom od bolesti zbog ujeda.

Sistemsko zaprašivanje zelenih površina najbolja je borba protiv malih napasti.

Prevencija

U Domu zdravlja poručuju da je najbolja prevencija bolesti koje prenose krpelji izbjegavanje područja bogatih ovim insektima.

– Između ostalog, preporučuje se nošenje odjeće dugih rukava i nogavica, koje treba umetnuti u čarape ili čizme. Ne treba nositi vunene odjevne predmete, jer se za njih lakše prilijepi krpelj. Mogu se koristi i preparati protiv ovih napasti u obliku spreja ili tečnosti – kazala Kremenovićeva.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *