Besmrtni puk danas maršira ulicama Banjaluke

Društvo

Povodom 9. maja, Dana pobjede, u Banjaluci će prvi put biti organizovana manifestacija Marš “Besmrtnog puka”, koja se održava u više od 500 gradova svijeta.

Kolona građana koji će učestvovati u maršu krenuće u 10.30 časova iz Parka “Petar Kočić”, do Trga palih boraca, gdje će biti položeni vijenci i cvijeće na spomenik žrtvama fašizma.

Učesnici marša će nositi fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz Narodno-oslobodilačkog rata, transparente sa prigodnim porukama, i na taj način odati počast vojnicima i civilima koji su dali život u borbi protiv fašizma.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS poručuju da maršu može da se pridruži svaki građanin sa fotografijom svog pretka ili rođaka, učesnika NOR-a.

Besmrtni puk se po prvi put javlja 2013. u Sibirskom gradu Tomsku, a već naredne godine se proširio na više od 180 gradova Rusije.

Od 2015. godine ovo nije samo vojno-memorijalna, niti samo ruska manifestacija. Danas se održava u više od 50 država svijeta, a od prošle godine i u Srbiji.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *