Raspravom o akcizama nastavljena sjednica PS BiH

Politika

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas sjednicu prekinutu 5. jula. Sjednica je nastavljena raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji je predložio Klub poslanika SDS-a. Zakon je u proceduri po hitnom postupku. U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Kao razlozi za donošenje ovog zakona navodi se, između ostalog, potreba usklađivanja s odgovarajućim direktivama EU iz oblasti zaštite depozita i obaveze koje je BiH preuzela iz Pisma namjere potpisanog sa MMF-om.

Donošenju ovog zakona protive se poslanici SDS-a i oni tvrde da se ovim zakonom vrši prijenos nadležnosti s entiteta na državu. Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a, kazala je da je “ovaj zakon veoma loš”.

S druge strane, poslanici SNSD-a podržaće ovaj zakon, jer, kako je kazala Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, izmjenama ovog zakona nema prijenosa nadležnosti i da je veoma važno što će se ovim zakonom zaštititi fizička i pravna lica i u slučaju propasti banaka njihov novac će biti zaštićen. Takođe, Majkić je kazala da je značaj donošenja ovog zakona i u tome što uglavnom strane banke neće više moći iznositi novac iz zemlje kao sada, jer je sav novac s domaćih depozita išao van zemlje, piše Avaz.

Pandurević je kazala da će Klub SDS-a predložiti odlaganje usvajanja ovog zakona, dok se o njemu ne izjasni Narodna skupština RS.

– Ako NSRS izglasa ovaj zakon, onda je uredu, dajte da vidimo šta će oni reći – kazala je Pandurević, dodajući da je zanima šta će o stavu poslanika SNSD-a kazati predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, rekao je da se “Pandurević ne razumije u ovu temu”, te se zapitao, otkud sada da SDS misli da nešto može odlučivati “kada su sa šest poslanika spali na dva”.

Mirsad Isaković iz SBB-a kazao je da podržava donošenje ovog zakona i da nema govora ni o kakvom prijenosu nadležnosti, nego da je riječ o kvalitetnom rješenju koje poboljšava odnos banaka i zaštitu novca pravnih i fizičkih lica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *