Banjaluka: Novi vodovod za Rekavice

Društvo

Grad Banja Luka nastavio je aktivnosti na poboljšanju vodosnabdijevanja stanovništa Mjesne zajednice Rekavice 1, kako bi i u ljetnom periodu imali stabilno snabdijevanje vodom i bez restrikcija.

Rješenje decenijskog problema sa nestabilnim vodosnabdijevanjem tog područja je na pomolu, jer je ove sedmice raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju vodovodne mreže podsistema Rekavice 1, u okviru regionalnog vodovoda „Banjica“. Ukoliko javna nabavka protekne bez žalbi, izvođač ovog posla, procijenjene vrijednosti 300.000 KM, mogao bi biti poznat već krajem ovog mjeseca.

-Urađena je detaljna analiza kompletne mreže i došlo se do toga da je jedna od mjera za poboljšanje snabdijevanja vodom MZ Rekavice 1, formiranje novog podsistema u sklopu vodovodnog sistema „Banjica“ – rekli su u nadležnom Odjeljenju za komunalne poslove.

Kako su naveli, novi podsistem će se sastojati od novog dovodnog, potisnog i dijela novog distributivnog cjevovoda, nove pumpne stanice i rezervoara, a postojeća distributivna mreža na dijelu koji ima problem u vodosnabdijevanju bi bila prespojena na nove dijelove podsistema.

Problem vodosnabdijevanja na ovom području se javlja u ljetnom periodu, kada se poveća potrošnja vode, zbog čega dolazi do značajnog pada pritiska u dijelovima mreže.

-Time naselja koja se nalaze na višim nadmorskim visinama ostaju bez vode ili su pritisci suviše mali, te je isporučena količina vode neznatna. Ovaj problem je posebno izražen u MZ Rekavice, gdje domaćinstva u ljetnom periodu mogu imati vodu samo u noćnim satima, odnosno uz česte redukcije – pojasnili su u nadležnom odjeljenju.

Stabilnije vodosnabdijevanje domaćinstava iz Lakića, Blagojevića i Račića

Kada je riječ o području Rekavica, podsjećamo da je u toku izgradnja vodovoda Rekavice – Blagojevići, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra.

Radi se osam krakova sekundarne vodovodne mreže, čime će biti omogućeno stabilno vodosnabdijevanje 40 domaćinstava iz zaseoka Lakići, Blagojevići i Račići.

Iz budžeta je za ovaj vodovod obezbijeđeno oko 170.000 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *