Poslovni prostori u Banjaluci godinama bez kupaca

Društvo

Dok se stanovi rasprodaju i prije početka gradnje zgrade, poslovni prostori dugo stoje prazni čekajući vlasnike i po nekoliko godina.

Gotovo da nema naselja u Banjaluci u kom ne zjapi bar jedan poslovni prostor, a praznih ima i u samom centru grada, na vrlo atraktivnim lokacijama.

Natpsi „Izdaje se“ ili „Na prodaju“ možemo vidjeti na svakom praznom izlogu u gradu, a čine se da ih je iz godine u godinu sve više.

Cijena poslovnih prostora kreće se oko 1.400 KM po kvadratu, kada je prodaja u pitanju, a iznajmljivanje manjih lokala u centru grada košta oko 8.000 KM mjesečno.

Primjera radi, u oglasima u ponudi stoji poslovni prostor u novoj zgradi površine 43 metara kvadratnih, koji košta nešto više od 90.000 KM, a udaljen je nekoliko kilometara od centra.

Oni u centru grada mnogo su skuplji.

Ekonomisti kažu da se jedan od razloga i taj što su poslovni prostori veliki, te samim tim iziskuju velike toškove, a tu je i činjenica da građani nemaju novac za pokretanje biznisa.

– Rijetko ko se danas usuđuje da iznajmi poslovni prostor od 100 ili 200 kvadratnih metara i tu započne neki biznis. Svjedoci smo da se novim zgradama otvaraju već postojeće radnje koje proširuju svoje djelovanje. Najčešće su to kladionice ili neki manji marketi, ali najčešće ti poslovni prostori ostaju prazni jako dugo – objašnjava ekonomista Anita Vuković.

Dodaje da su prazni poslovni prostori na mnogim atraktivnim lokacijama pokazatelj ekonomskog stanja u gradu.

– Prazni poslovni prostori pokazuju da je nekada jaka banjalučka privreda ozbiljno u krizi, a to nije od juče. Skupe poslovne prostore sebi mogu priuštiti samo ozbiljni brendovi, a rijetko neki manji domaći privrednici – smatra Vukovićeva.

Dodaje da su rješenja za ove probleme veći podsticaji od grada za ljude koji imaju dobre ideje, te svakako niža cijena poslovnih prostora, koji su, smatra ona, precijenjeni.

Stanovi

Dok su poslovni prostori prazni, u stanovima u Banjaluci otvorene su teretane, saloni za šminkanje, turističke agencije, a česte su i prostorije raznih nevladinih organizacija.

Sve češće se dešava da Banjalučani kupe stan i onda ga prenamijene u poslovni prostor, jer im je to mnogo isplativije.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *