Brnabić izviždana na proslavi Dana državnosti u Orašcu

Region

“Što ste vi glasniji to ćemo se mi boriti jače”, istakla je Brnabić grupi sa zastavama pokreta Naši i Dveri.

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je na centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u Orašcu izviždana uz povike “Izdaja”i “Izdali ste Kosovo”.

 

Dok je Brnabić držala govor ispred spomenika voždu Karađorđu neki od okupljenih pevali su “Oj Kosovo, Kosovo zemljo moja voljena”.

 

Zvižduci su se čuli i na pominjanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom govora premijerke, kao i dok ga je u govoru spomenula i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

 

Prvi zvižduci čuli su se pošto je premijerku i predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović voditeljka programa pozvala da polože venac na spomenik.

 

 

Brnabić je, pošto su joj zviždali dok je držala govor, rekla da danas kada treba da slavimo pretke i pokažemo jedinstvo u borbi za bolju budućnost imamo ljude koji su došli da zvižde.

 

“Ali neka je to tim ljudima na čast. Mi ćemo se boriti i ja mogu da vam garantujem – što ste vi glasniji to ćemo se mi boriti jače”, istakla je Brnabić.

 

Ona je rekla da vidi koga predstavljaju i da vidi zastave koje nose i poručila im da “fašizam u Srbiji nikada neće pobediti”.

 

“Mnogo je Srbija propatila zbog fašizma, nećemo ovo tolerisati, ali molim vas još jednom ispoštujte pretke i državu Srbiju”, kazala je Brnabić.

 

Ona je istkla da se ponosi svojom zemljom i time šta je Srbija danas, njenom jačinom i hrabrošću.

 

Neki od okupljenih koji su zviždali, osim zastava Srbije nosili su i zastave pokreta “Naši” i “Dveri”.

 

U svom govoru na centralnoj proslavi predsednica Vlade izjavila je da je politika koju vodi Srbija politika saradnje sa svim partnerima, spremnost na dijalog i kompromis u rešavanju svih otvorenih pitanja, uz puno poštovanje nacionalnih interesa Srbije.

 

“Poštujemo sve naše partnere i držimo reč. Zbog toga smo danas u svetu prepoznati kao pouzdan partner, a stavovi Srbije se uvažavaju bez obzira da li te stavove naši partneri dele ili ne”, rekla je Brnabić u Orašcu.

 

Ona je kazala da je vizija budućnosti moderna Srbija.”Naša vizija budućnosti je moderna Srbija. Stvaramo nove mogućnosti za buduće generacije. Građane smo postavili u centar naše politike. Stvaramo jaku ekonomiju. Menjamo sliku Srbije u svetu”, rekla je Brnabić.

 

Ona je dodala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić Vlada Srbije vode odgovornu politiku za koju veruje da će dugoročno doneti napredak i dobrobit svim građanima Srbije, bez razlika, jer je to politika suštinske transformacije zemlje.

 

Svečanosti u Orašcu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, diplomatskog kora i crkveni velikodostojnici.

 

Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

 

Za državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

 

Srpska pravoslavna crkva Sretenje slavi 15. februara.

 

mondo.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *