Kardinal Puljić potvrdio slučajeve svećeničke pedofilije u BiH

Aktuelno

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je da je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili katolički svećenici, ali je dodao da je toga bilo “vrlo malo” i da se Crkva u BiH s tim problemom odlučno suočila.

 

– U BiH je, na žalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna, kazao je kardinal Puljić u izjavi za televiziju N1 iz Vatikana.

 

Kardinal Puljić je učesnik skupa o prevenciji svećenićkog seksualnog zlostavljanja djece, kojeg je sazvao papa Franjo.

 

On je podsjetio kako je papa pozvao da se Crkva s ovakvim zlodjelima hrabro suoči, prizna zlo koje je počinjeno i očisti svoje redove od zlostavljača.

 

– Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zloupotrebi djece, kazao je kardinal Puljić dodajući kako je najvažnije raditi sa žrtvama a zatim poduzeti sve da se slična zlodjela ne bi ponavljala.

 

Na pitanje je li neki od slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici završio pred sudovima u BiH, kardinal Puljić je odgovorio negativno i dodao da je problem u nedefinisanim zakonima i nesređenom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

 

Sada se čekaju uputstva i odluke Svete kongregacije pa će onda i u Katoličkoj crkvi u BiH odlučiti šta dalje činiti.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *