Nakon napada, situacija na granici Venecuele i Kolumbije i dalje napeta (VIDEO)

Svijet

Veća naoružana grupa napala je tokom vikenda kontrolni punkt Nacionalne garde Venecuele na granici s Kolumbijom, saopštila je vojska Bolivarske republike.

 

– Više od 60 dobro naoružanih lica napalo je granatama na graničnoj tački Mulat između države Tačira i Kolumbije, navodi se u izjavi i dodaje da se napad dogodio u zoru.

 

Fredi Bernal, koji je od strane centralnih vlasti imenovan na poziciju takozvanog “branioca” države Tačir, rekao je da je odred od 20 vojnika pristigao brzo i pomogao da se odbije napad.

 

Organi bezbjednosti Venecuele priveli su grupu Kolumbijaca koji su učestvovali u sukobima u subotu na granici, rekao je portparol venecuelanske policije za RIA Novosti.

 

– Zatvorili smo nekoliko provokatora … Oni su bili naoružani i pucali su u pravcu venecuelanske vojske, rekao je službenik bezbjednosti.

 

 

Opozicija Venecuele pokušala je 23. februara da dopremi humanitarnu pomoć toj zemlji, ali vlasti koje zastupa legitimni šef države Nikolas Maduro to nisu htjele da prihvate.

 

Vlada je saopštila da u zemlji ne postoji humanitarna kriza, a da su pokušaji isporuke humanitarne pomoći provokacije.

 

Maduro tvrdi da je u pitanju pokušaj da se pod velom konvoja humanitarne pomoći prikrije agresija na njegovu zemlju.

 

Zbog ove krize, predsjednik Maduro je prekinuo diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i Kolumbijom.

 

Tokom pokušaja isporuke humanitarne pomoći na granici sa Kolumbijom, spaljeno je nekoliko kamiona, a na granici sa Brazilom, prema Krivičnom forumu NVO, ubijene su četiri osobe.

 

Generalni sekretar Organizacije američkih država Luis Almagro rekao je da je zbog sukoba između agencija za sprovođenje zakona i demonstranata na granicama Venecuele sa Kolumbijom i Brazilom povređeno 335 ljudi.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *