Nema uslova za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj

Hronika

Tužilaštvo BiH uputilo je juče Sudu BiH prijedlog u kojem navodi da ne postoje uslovi da Hrvatskoj bude izručen Zdravko Mamić, savjetnik Fudblaskog kluba Dinamo, kojeg ta država potražuje po Interpolovoj potjernici izdatoj od Županijskog suda u Osijeku, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Tužilaštvu.

Mamić se, nakon što je nepravosnažno osuđen u Hrvatskoj na šest i po godina zatvora, prebacio u BiH, u Međugorje, ali je hrvatsko pravosuđe ekspresno zatražilo njegovo izručenje, piše Avaz.ba.

Sud BiH nedavno je poništio prvostepeno rješenje kojim se odbija zahtjev da Mamić bude izručen Hrvatskoj i sve vratio na vijećanje vanraspravnom vijeću ove institucije.

Ali, ovim novim prijedlogom Tužilaštva BiH, koje je, ustvari, razmatralo zahtjev Ministarstva pravde Hrvatske, koje je 18. juna zvanično zatražilo izručenje Mamića, nije zatražen ni pritvor za optuženika, o čemu je obaviješten i Sud.

Tako je Tužilaštvo BiH, koje prema zakonu učestvuje u postupku nakon prijema ekstradicijske dokumentacije, olakšalo Sudu, što, praktično, znači da nema ni teoretske šanse da Mamić bude izručen pravosuđu Hrvatske.

Obaviještenje ministru

Sudska je procedura da sudija za prethodni postupak, koji je i dobio prijedlog Tužilaštva BiH, uputi mišljenje vanpretresnom vijeću da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, o čemu će oni, prema zakonu, o svemu da obavijeste. ministra pravosuđa Josipa Grubešu. Kako je riječ o strogo formalnoj proceduri, ovakvim prijedlogom Tužilaštva BiH više nema nikakve šanse da se Mamić izruči Zagrebu, čime se saga o najtraženijem hrvatsko-bh. bjeguncu, kako stvari stoje, privela kraju.

Dobio i ličnu kartu

Mamić je prije nekoliko dana dobio i ličnu kartu, koju mu je izdao MUP u Tomislavgradu. Ovo je juče potvrdio i njegov advokat Zdravko Rajić.

– Tačno je da je dobio ličnu kartu, prijavljen je u CIPS i to je sve što sada mogu reći – rekao je Rajić za „Avaz“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *