Suđenje banjalučkim inspektorima: Glavni svjedoci ne mogu biti ponovo saslušavani

Hronika

Suspendovani inspektor za narkotike PU Banjaluka Srđan Radulović tvrdi da je tokom suđenja u kojem je osuđen zbog trgovine drogom bilo dosta propusta i nelogičnosti.

Ustavni sud BiH ukinuo je u martu ove godine pravosnažnu presudu Raduloviću koji je bio osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima. Presuda je ukinuta i saučesniku i bivšem inspektoru za narkotike u PU Banjaluka Ognjenu Stijaku, koji je bio pravosnažno osuđen na pet godina i pet mjeseci zatvora.

U obrazloženju je između ostalog navedeno da je presuda Vrhovnog suda RS zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića, ujedno bivšeg službenika MUP RS, te osuđivanog narkodilera Gorana Bošnjaka.

Naime, krunskog svjedoka Tužilaštva Slavka Đurića nisu zvanično oslobodili čuvanja službene tajne, jer je takođe bio pripadnik policije RS. Đurić je u svom svjedočenju do detalja opisao funkcionisanje kriminalne grupe, ali je Ustavni sud BiH zbog pomenutog propusta, utvrdio da njegovo svjedočenje nije bilo u skladu sa zakonom.

U svojoj ispovijesti uoči početka ponovljenog suđenja, Radulović za Srpskainfo tvrdi da glavni svjedoci u ovom slučaju Đurić i Bošnjak ne mogu biti ponovo saslušani, jer bi to kako kaže, bilo nezakonito.

– Ustavni sud BH ukinuo je presudu, između ostalog, i zbog nezakonitog saslušanja Đurića. On je iskaz dao, iako kao policijski inspektor nije bio oslobođen čuvanja službene tajne. Sada ga žele ponovo saslušati i vjerovatno će prethodno biti oslobođen čuvanja tajne, ali to se kosi sa zakonom i osim toga, on više nije policajac – istakao je Radulović.

Dodao je da je slična situacija i sa svjedokom Bošnjakom na osnovu čijeg nezakonitog iskaza su on i njegov bivši radni kolega Ognjen Stijak osuđeni.

– Dao je dva različita iskaza. U jednom nas kod tužioca optužuje za šverc drogom, a u drugom kaže da je raniji iskaz dao pod pritiskom i da je to laž. U sudu je ćutao i nismo ga mogli ispitati. Ponovno saslušanje Bošnjaka bilo bi kršenje zakona, jer je ranije sve rađeno suprotno pravilima – izjavio je Radulović.

Osim toga, istakao je da se iz dokaza tužilaštva može vidjeti da nisu tačni navodi optužnice o količini i vremenu prodaja droge za koje ih terete.

– Svjedoci kojima smo prema presudi davali drogu, kažu da su sa nama raskinuli saradnju 28. juna 2011. godine. U presudi nas terete da smo nakon tog datuma tim ljudima davali da za nas prodaju oko pet kilograma narkotika- podsjetio je Radulović.

Početak ponovljenog suđenja

U Okružnom sudu Banjaluka za danas je najavljen početak ponovljenog suđenja bivšim inspektorima za narkotike PU Banjaluka Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku. Sudsko veće bi trebalo saslušati pokajnika i bivšeg inspektora Slavka Đurića, te svjedoka Gorana Bošnjaka.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *