Stanić: Propustom ugroženo stanovništvo Srpske

Politika

Sistem gama stanice koje se nalaze u Novom Gradu, Banjaluci, Bijeljini, Višegradu i Gacku koje mjere opasanost od radioaktivnosti u Republici Srpskoj, a koje su povezane na centralni računar u Banjaluci iz nekog razloga već duže vrijeme ne funkcioniše – rekao je predsjednik Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS Slobodan Stanić.

 

On je istakao da sistem gama stanica u Republici Srpskoj ne funkcioniše zbog neservisiranja tih stanica, zato što nisu kalibrirane i što nije obezbjeđena kvalitetna internetska veza između njih i centralnog računara.

 

– Ovim propustom ugroženo je čitavo stanovništvo Republike Srpske jer ne možemo u slučaju bilo kakvog nuklearnog akcidenta uzbuniti na vrijeme i upozoriti na nadolazeću opasnost. U Republici rani alarm sistem protiv opasnosti od radioaktivnosti ne funkcioniše– rekao je Stanić.

 

Stanić je upozorio da je opasnost još veća ako znamo da je u Trgovskoj gori planirano odlaganje nukleranog otpada.

 

– Apelujem na nadležna Ministarstva građevinarstva i ekologije i Ministarstvo zdravlja da što hitnije uspostave taj sistem, a ispred građana na potezu Novi Grad – Kostajnica – Kozarska Dubica – Gradiška i na drugom potezu Novi Grad – Prijedor – Banjaluka apelujem na nadležne da riješe ovaj problem jer je ugroženo područje sa više stotina hiljada stanovnika i ne bi bili na vrijeme upozoreni da je došlo do nuklearnog akcidenta – zaključio je Stanić.

 

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *