Policija provjerava koncesije Hamovićevog “EFT-a”

Politika

Direktor Komisije za koncesije Radenko Đurica potvrdio je BN da su iz MUP RS zatražili mišljenje Komiisje u vezi istrage koja se vodi protiv ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića, a u vezi sa izmjenama pravilnika o visini koncesione naknade.

Kako BN saznaje MUP je izuzeo dokumentaciju i iz Ministarstva kao i iz EFT Stanari.

Istaga o ovom slučaju je uslijedila na osnovu prijave poslanika Adama Šukala, koji je nedavno podnio i na ocjenu ustavnosti o izmjenama pravilnika o visini koncesione naknade, jer je, kako tvrdi, u suprotnosti sa zakonom o koncesijama.

Šukalo je ranije rekao da je dopunom ovog pravilnika omogućeno da koncesionar Termoelektrana “Stanari” ne plaća posebnu koncesionu naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju električne energije.

On je naveo da je time na godišnjem nivou pričinjena višemilionska šteta Srpskoj i opštini Stanari jer dnevno spali šest hiljada tona uglja.

Šukalo je tada naveo da se pravilnik odnosi i na sva zavisna preduzeća u sistemu elektroprivrede Republike Srpske ali ona nemaju potpisane koncesione ugovore i tako ne plaćaju koncesije u budžet Srpske i opština.

Izmjene spornog pravilnika su izvršene u januaru 2016. godine.

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *