BiH u svjetskoj koaliciji protiv terorizma

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je u Minhenu da je BiH dio globalne koalicije u borbi protiv terorizma, istakavši da opasnost od terorizma postoji kako u regionu i Evropi, tako i u cijelom svijetu.

Zvizdić, koji učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti, rekao da je važno čuti zaključke skupa na kojem prisustvuje više od 30 šefova zemalja i vlada, kao i stotine predstavnika asocijacija, instituta i organizacija koji se bave pitanjem bezbjednosti.

“Ova konferencija ima dugu tradiciju i uvijek pruži jasne smjernice ili modele djelovanja, kako bi nivo sigurnosti bio povećan u Evropi, ali i u svijetu”, naveo je Zvizdić.

On je istakao da je u fokusu Konferencije odnos između EU i NATO-a, koji imaju iste ciljeve, ali da EU postaje sve značajniji “globalni igrač” u borbi protiv terorizma.

“Planeta je postala globalno selo, niko ne može biti zaštićen od terorističkih ili drugih prijetnji, a namjera BiH je da bude dio globalne koalicije za povećanje nivoa sigurnosti, da sarađujemo sa zemljama u regionu, posebno u EU, kako bismo kroz pravovremenu razmjenu podataka očuvali nivo stabilnosti BiH i zapadnog Balkana”, naglasio je Zvizdić.

On kaže da je imao priliku da razgovara sa kancelarom Austrije Sebastijanom Kurcom i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

“To je prilika da se na marginama obave susreti i razgovara o evropskoj budućnosti BiH. BiH je u posljednje tri godine prešla put koji se očekivao u posljednjih 15 godina. Zaista smo napravili značajne pomake na putu evropskih integracija. BiH sada polako sustiže dinamiku zemalja regiona zapadnog Balkana”, dodao je Zvizdić.

On je apelovao da evropske integracije ostanu u fokusu u BiH, da se sve snage javnog i civilnog sektora angažuju u realizaciji najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja – članstva u EU.

“Isključivo koristim razgovore za važne teme, a to su evropske integracije BiH, s očuvanjem stabilnosti. Tu je svakako ekonomski razvoj, odnosno prezentacija potencijala BiH, kako bismo privukli što više stranih investitora”, rekao je Zvizdić.

Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti u Minhenu prisustvuje 30 šefova zemalja i vlada, koji raspravljaju o međunarodnim bezbjednosnim izazovima, te o prijetnjama po međunarodni liberalni poredak, konfliktima na Bliskom istoku i kontroli naoružanja, s akcentom na nuklearni program Sjeverne Koreje.

Konferencija o bezbjednosti u Minhenu prvi put je održana 1962. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *