Dodik pozvao Lavrova u posjetu RS

Politika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da u junu posjeti Banjaluku kada budu postavljani temelji rusko-srpskog vjerskog kulturnog centra.

Dodik je rekao novinarima u Beogradu da je tokom današnjeg i jučerašnjeg susreta sa Lavrovim bilo riječi o izgradnji rusko-srpskog vjerskog kulturnog centra u Banjaluci.

“Ovaj susret bio je prilika da pozovem Lavrova da bude gost u junu, kada u Banjaluci budu postavljani temelji ovog centra”, rekao je Dodik i dodao da mu je Lavrov prenio da će nastojati da dođe.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je izgradnja centra bila tema razgovora i kada je boravio u posjeti Moskvi.

“Obavijestio sam Lavrova da ćemo u junu, kako to odredi /NJegovo preosveštenstvo/ vladika banjalučki Jefrem, položiti kamen temeljac za rusko-srpski vjerski kulturni centar za šta je već određena lokacija u centru grada”, rekao je Dodik.

Rusko-srpski vjerski i kulturni centar trebalo bi da bude izgrađen u banjalučkom naselju Aleja centar.

Prostiraće se na 6.500 metara kvadratnih, a osim crkve, biće izgrađeni i drugi objekti u kojima će biti promovisana ruska kultura.

Gradnja ovog centra trebalo bi da počne na stogodišnjicu od stradanja ruske carske porodice Romanov.

Istaknuta potreba poštovanja Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Republike rekao je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da je važno očuvati Dejtonski mirovni sporazum, kao dokument na kome jedino može da opstane BiH.

Predsjednik Srpske je naveo da je impresivno koliko Lavrov poznaje sve detalje vezane za Dejton i da je tokom dva razgovora s njim, juče i danas, istaknuta potreba da se Dejton poštuje.

“I oni i mi smo svjesni da je taj dokumenat značajno oskrnavljen, a u mnogim odlukama o tome nije učestvovao predstavnik Rusije, koji je izuzimao mišljenje, što su ostali u BiH tada smatrali da je jeres”, rekao je Dodik novinarima iz Srske u Beogradu.

On je istakao da je u tom pogledu obavijestio Lavrova da je potrebno očuvati taj dokument, Ustav BiH, a ne skrnaviti ga i rušiti, i da je za to potrebna saglasnosti svih u BiH.

Dodik je ukazao da je mnogo rušenja sporazuma učinila međunarodna zajednica putem visokog predstavnka koji je imao podršku EU, SAD i američke administracije ranijeg vremena.

“To mora svima da bude jasno. Napor da očuvamo Dejton ili ono što je ostalo od njega je najbolji politički put u ovom trenutku”, poručio je predsjednik Srpske i podsjetio da je Rusija učestvovala u kontakt grupi kada se stvarao Dejton, ali da Moskva tada na žalost nije imala današnju snagu.

On je naglasio da, bez obzira na svu hajku i histeriju, antirusku i antisrpsku, koja traje dugo i u različitim oblicima, treba poslati vječnu poruku opredijeljenosti za mir, stabilnost, poštivanje Dejtona i Ustava BiH.

“I ako zbog toga treba da budem osuđen, to bi bio presedan jer oni koji su legalisti stavljaju se na drugu stranu, odnosno stranu krivice”, poručio je Dodik.

On je naglasio da je Srpska zahvalna Rusiji za dvije izuzetno važne stvari – za veto u Savjetu bezbjednosti UN na inicijativu Britanaca i za onemogućavanje zloupotreba koje je visoki predstavnik u BiH u kontinuitetu činio pred Savjetom bezbjednosti.

“Neću prepustiti priliku da ruskim zvaničnima zahvalim, prije svega za njihovo ponašanje u Savjetu bezbjednosti kada su Britanci htjeli da Srbi budu osuđeni za navodni genocid nad Bošnjacima. Rusija je uložila veto. Mislim da je to bilo fer i pošteno. Britanski prijedlog bio je ponižavajući za srpski narod”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su lažnim izvještajima Savjetu bezbjednosti UN visoki predstavnici u BiH potkopavali poziciju Srpskoj, sve dok Rusija nije pokazala spremnost – prvenstveno pokojni ambasador Vitalij Čurkin, a danas to čine predstavnici ruske administracije – da prihvati izvještaj iz Srpske i prezentuje ga pred Savjetom bezbjednosti.

“Upravo ta praksa, koja traje sedam, osam godina onemogućila je rigorozne i nepotrebne i nedokumentovane odluke koje bi išle protiv Republike Srpske. Rusija da ništa drugo nije učinila za nas, bilo je dovoljno što čini to”, kategoričan je Dodik.

On je naglasio da je Srpska trajno zahvalna Rusiji za prisustvo u Naftnoj industriji Srpske, privredi i projektima kulture i najavio da će intenzivni kontakti biti nastavljeni.

“U svakom slučaju mi ćemo nastaviti naše razgovore u ovoj godini. Ja ću u maju prisustvovati Danima Republike Srpske u Sankt Peterburgu, krajem maja je forum u Sankt Peterburgu koji je pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina i ja vjerujem da ćemo imati priliku da se do kraja godine sretnemo još na najvišem nivou i da razgovaramo o našoj saradnji”, zaključio je predsjednik Srpske.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *