Slabi rezultati pregovora oko izmjena Izbornog zakona

Politika

Političari BiH izaći će naredne sedmice pred predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera sa praznim papirom, bar kada je Izborni zakon u pitanju.

Mada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poslije nedavne posjete Briselu javno obećao kako će se do dolaska visokog zvaničnika EU u BiH, 28. februara, učiniti pomaci oko izmjena Izbornog zakona, šanse da se to obećanje ispuni su – minimalne.

Kako je potvrđeno iz same Čovićeve stranke, pregovori političara iz Federacije BiH uz posredstvo međunarodne zajednice su gotovo svakodnevni, ali konkretnih pomaka još nema. Zbog toga ni oni ne žele da prognoziraju hoće li se do dolaska Junkera izroditi neki od prijedloga.

– Ti razgovori su dosta česti i dnevni, a kakvi će biti njihovi krajnji rezultati vidjećemo vrlo brzo. Ima mnogo aktivnosti, ali nema velikih pomaka – kaže za „EuroBlic“ poslanik HDZ BiH u parlamentu BiH Predrag Kožul.

Istovremeno, generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger poručio je juče u Sarajevu, nakon sastanaka sa zvaničnicima BiH, da bi bilo rizično ući u predstojeće opšte izbore, a da se ne zna kako će biti provedeni izborni rezultati. Izrazio je žaljenje što je izostao napredak u ovom procesu, koji je potreban kako bi bila provedena odluka Ustavnog suda BiH.

– Stranke se moraju snažnije angažovati i dati prednost dugoročnim koristima umjesto kratkoročnoj političkoj dobiti. Potrebno je naći kompromis prije maja ove godine, a vrijeme ističe – upozorio je Greminger.

Naveo je i da je zabrinut zbog negativne retorike političkih lidera što podriva ostvareni napredak i onemogućava značajne iskorake.

– Zbog toga bih podstakao političke lidere ove države da se više potrude da bi ostvarili kompromis. Misija OEBS sarađuje s ostalim partnerima iz međunarodne zajednice u cilju stvaranja pretpostavki za dijalog i kompromis, ali same stranke moraju se snažnije angažovati – naglasio je Greminger.

Čović sa Kormakovom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je juče s američkom ambasadorkom u BiH Morin Kormak o izmjenama Izbornog zakona BiH. Čović je indirektno priznao da je konačan dogovor još daleko.

– Čović je, u razgovoru s ambasadorkom Kormak, naglasio da je neophodno prevazići razlike u pregovorima o reformi Izbornog zakona kako bi bila pronađena rješenja koja zadovoljavaju principe presuda Evropskog suda za ljudska prava – saošteno je iz njegovog kabineta.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *