Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu: Novi paket povećan na 80 miliona funti

Politika

Britanska premijerka Theresa May predstavila je paket mjera za promovisanje Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima

“Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno predano prosperitetu i sigurnosti Zapadnog Balkana nakon Brexita”, potvrdila je May.

Britanska premijerka danas je najavila paket mjera koji će pomoći Zapadnom Balkanu da bude prosperitetniji putem poboljšanja kolektivne sigurnosti i ekonomske stabilnosti regiona.

May će danas u Londonu dočekati lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa drugim evropskim zvaničnicima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Mateusza Morawieckog, na 5. godišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u sklopu Berlinskog procesa.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, već je postigao značajne rezultate u regionu – poboljšana je ekonomska integracija, izgrađene su nove energetske i transportne veze i uspostavljene veze između civilnog društva i mladih.

“Danas najavljeni paket će biti komplementaran ovom procesu i pomoći pri izgradnji Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima. Pomoći će regionu da rješava složene sigurnosne izazove, posebno u vezi sa teškim i organizovanim kriminalom i krijumčarenjem droga, što će zauzvrat pomoći da se spriječe nezakonite aktivnosti na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva”, stoji u saopštenju britanske ambasade u BiH.

U saopštenju stoji da su organizovane kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana značajno prisutne širom Ujedinjenog Kraljevstva.

“Saradnja Ujedinjenog Kraljevstva sa regionom i evropskim partnerima je u prošlosti lučila pozitivne rezultate, uključujući i razbijanje kriminalne mreže za koju se pretpostavljalo da je u Ujedinjeno Kraljevstvo uvozila u prosjeku više od 8.000 kg kokaina godišnje, čija pretpostavljena ulična vrijednost iznosi 800 miliona funti. Ohrabrena ovim rezultatima i prepoznavajući važnost Zapadnog Balkana, premijerka želi da dalje jača sigurnost i ekonomski integritet regiona”, poručeno je iz ambasade.

“Ponosna sam što smo domaćini ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu koji ujedinjuje lidere iz cijelog regiona sa evropskim partnerima sa ciljem da se pronađe način da se osigura ekonomska stabilnost i kolektivna sigurnost Zapadnog Balkana. Jer, istorija nas uči da stabilniji i sigurniji region Zapadnog Balkana znači stabilnija i sigurnija Evropa. Mi izlazimo iz EU u martu iduće godine, ali ostajemo potpuno posvećeni povećanju prosperiteta i sigurnosti Zapadnog Balkana i Evrope, kako sada, tako i u budućnosti”, izjavila je May i dodala:

“Paket koji sam danas najavila će pomoći Zapadnom Balkanu da se bori protiv prijetnji njegovom napretku, kao što su teški i organizovani kriminal, krijumčarenje drogama i terorizam, što će u isto vrijeme imati pozitivan efekat i na Ujedinjeno Kraljevstvo jer će presjeći kriminalne aktivnosti na izvoru i pomoći da se spriječi dolazak kriminala na britanske ulice.”

Novi paket, koji pokazuje trajnu predanost vlade ovom regionu, uključuje:

  • Povećanje britanskog finansiranja u regionu za 95%, sa 41 miliona funti sredstava iz Fonda za prevenciju konflikta, sigurnost i stabilnost u 2018./2019. godini na 80 miliona funti u 2020./2021.
  • Udvostručenje broja Britanaca koji rade u regionu na pitanjima sigurnosti koja utiču na Ujedinjeno Kraljevstvo i Zapadni Balkan. Ovi stručnjaci će pomoći da se zaustavi dolazak kriminala na ulice Ujedinjenog Kraljevstva i pomoći da se ojača odgovor regiona na prijetnje teškog i organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma, korupcije i pranja novca.
  • Pokretanje nadzorne stanice za organizovani kriminal na Balkanu, zajedno sa vladama Austrije i Norveške, što će omogućiti civilnom društvu da ima učinkovitiju ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pod vođstvom Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ova aktivnost će poslužiti kao virtuelna mreža za ključne aktere civilnog društva da zajedno rade na monitoringu, izvještavanju i otkrivanju slučajeva teškog i organizovanog kriminala i korupcije, da dijele istraživanja i dobre prakse i poboljšaju stratešku i operativnu saradnju.
  • Poboljšanje mogućnosti regiona za borbu sa visokotehnološkim (cyber) kriminalom putem investicije uložene u obuku i savjetodavne aktivnosti vrijedne milion funti. Ovo uključuje direktnu podršku timovima za hitni kompjuterski odgovor u Srbiji i Crnoj Gori, pokretanje kursa o cyber sigurnosti u sklopu Fellowship programa i pružanje strateške podrške vladama u cijelom regionu i uspostavljanje diskursa o cyber sigurnosti kako bi se ojačale bilateralne i regionalne veze Ujedinjenog Kraljevstva i razmijenjivale informacije između viših zvaničnika zaduženih za cyber kriminal.
  • Dogovaranje zajedničke deklaracije o principima razmjene informacija u polju sprovođenja zakona koja će pomoći agencijama za sprovođenje zakona u regionu da lakše razmjenjuju informacije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma. Zemlje će se također obavezati na konkretne korake u borbi protiv korupcije.
  • Predsjedavanje upravnom grupom za sigurnosne aktivnosti na visokom nivou kako bi se došlo do bolje razmjene informacija i najboljih praksi, uključujući i putem uspostavljanja regionalnih foruma, od kojih će prvi biti za službenike carina. Oni će se redovno sastajati na visokom i operativnom nivou kako bi razgovarali o strateškim pristupima i kompleksnim transnacionalnim istragama u slučajevima finansijskog kriminala.
  • Produženje mandata panbalkanskih strateških rezervnih snaga (SRF), koje su stacionirane u Ujedinjenom Kraljevstvu i u stanju spremnosti za razmještaj na zapadni Balkan u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije ili ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude trebalo podržati stabilnost u regionu, za još godinu dana. Važeća obaveza Ujedinjenog Kraljevstva da održava SRF završava sa 31. decembrom. Ovaj mandat ćemo produžiti za još godinu dana, kao pokazatelj naše predanosti održavanju sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu.
  • Odvajanje 10 miliona funti za pomoć u izgradnji digitalnih vještina i mogućnosti zapošljavanja mladih na zapadnom Balkanu. Britanski savjet će obezbijediti obuku djeci u preko 4.500 škola kako bi se povećale digitalna pismenost i ključne vještine u cijelom regionu. Obezbjeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ovi fondovi će pomoći izgradnji nove generacije inovatora i poduzetnika.
  • Obezbjeđivanje dodatnih milion funti za pomoć pri rješavanju teških pitanja ostavštine, uključujući i podršku organizacijama koje rade na pronalaženju i identifikaciji 12.000 žrtava koje se još uvijek vode kao nestali nakon konflikta devedesetih.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *