Šarović: Saradnja sa Dodikom i SNSD nije prioritet za SDS

Politika

“Pitanje saradnje sa Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om nije danas najvažnije pitanje za SDS i ne vidim zašto se tako forsira, žuri i iskazuje velika količina nestrpljenja i upada u pripremljenu klopku”, kazao je visoki funkcioner Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

On u izjavi BN kaže da prema njegovom mišljenju pitanje saradnje sa SNSD-om nije najvažnije pitanje za SDS.

Priznaje da izborni rezultat nije sjajan i da jedan dio članstva misli da je rješenje u ulasku u vlast sa SNSD-om, koji je dugogodišnji politički rival SDS-u.

“Rani politički istup Gradskog odbora Doboj odmah nakon izbora, ali ne samo njih ,otvorio je raspravu na Glavnom odboru SDS-a ali konačan stav o mogućim koalicijama i pregovorima stranka nije zauzela. Pred SDS-om je jedan prevažan period u kojem treba da se prije svega konsoliduje, poreda prioritete i ne izgubi vezu sa članstvom i glasačima koji su politici stranke ostali vjerni”, kazao je Šarović.

On navodi da stav, ma od koga on dolazio, da je savez sa SNSD-om ili Dodikom važniji od same stranke za njega nije prihvatljiv.

“Pitanje saradnje sa Dodikom i njegovim SNSD-om, po mom mišljenju, nije danas najvažnije pitanje za SDS. Pogrešna je, neesdeesovska i politički nezrela teza koja se želi nametnuti da je koalicija sa SNSD-om pitanje od kojeg zavisi sudbina stranke. Ne vidim zašto se tako forsira, žuri i iskazuje velika količina nestrpljenja i upada u pripremljenu klopku. Ne budimo naivni, Dodik se izgradio u ozbiljnog majstora za ovakve situacije a dobar izborni rezultat i mi ovakvi kakvi jesmo daju mu prostor da po tabli crta i zbraja šta hoće”, kaže Šarović.

Vjeruje da Dodik misli da je DNS suviše narastao i disciplinovaće ga, u suprotnom skratiće ga na pola.

“U sličnom scenariju nudeći šargarepu i računajući na nestrpljivi SDS, stvara uslove da od njega uzme onoliko koliko mu treba. Uostalom treba samo još jednom pročitati njegovu izjavu od prije dan, dva i dobro je što ju je baš on izgovorio. Ona u suštini glasi, i to je njegova ponuda, da može sarađivati sa onim dijelom SDS-a koji je patriotski i do sada nije radio protiv interesa Republike Srpske. Vagu za mjerenje nivoa patriotizma očigledno on želi da zadrži za sebe”, kaže Šarović i dodaje da bi za za stranku kojoj pripada bilo ponižavajuće da to prihvati.

“SDS treba čak i kad ima loše rezultate da ostane uspravna i na nivou ozbiljne stranke koja drži do svog digniteta, programa i politike koju je definisala i odgovornosti prema biračima. To implicira i da sve postizborne inicijative od članstva ili bilo kog drugog uključujući i pozive za saradnju ne treba da bacimo pod noge ali treba da ih predstavimo i raspravimo samo unutar organa stranke poštujući prije svega sami sebe”, rekao je Šarović.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *