Ivanić: Potrebna zajednička borba protiv terorizma

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas se u Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu upisao u knjigu žalosti otvorenu povodom ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari.

“Najiskrenije saučešće porodici ubijenog ambasadora i cijelom ruskom narodu. Ovakvi činovi bezumlja samo nas ujedinjuju u uvjerenju da se zajedno moramo boriti protiv ovog globalnog zla, jer stradaju nevini ljudi”, rekao je Ivanić novinarima u ruskoj Ambasadi.

On je istakao da se bolest terorizma mora iskorijeniti, te da se nada da će svi zajedno pomoći da se to učini. Kada je riječ o bezbjednosti u BiH, Ivanić je rekao da je generalno pitanje bezbjednosti jedno vrijeme ignorisano i da se pridavala politička konotacija kada se upozoravalo na neke pojave.

“To se tumačilo kao neka vrsta unutrašnjeg sukoba”, istakao je Ivanić i dodao da se konačno shvatilo da taj problem može doći i do BiH, ali da je sreća što još nije u tom obimu. On je upozorio da se bezbjednosne institucije tim problemom moraju više baviti, a političari ga prestati zloupotrebljavati. Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, koji se upisao u knjigu žalosti, istakao je da je terorizam uzeo još jednu žrtvu u Ankari.

“Istovremeno se desio napad u Berlinu i Cirihu, što pokazuje da više nema nijedne bezbjedne destinacije i da svi potencijalno možemo biti žrtve”, rekao je Vukićević.

On je dodao da se gnuša atentata na ruskog ambasadora u Ankari, te da sve ide u pravcu da se obavještajne službe moraju uvezivati i sarađivati. Ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov zahvalio je stanovnicima BiH što su u ovom teškom trenutku pokazali solidarnost nakon ubistva ruskog diplomate u Ankari.

“Za nas je jasno i očigledno da je terorizam ogroman problem sa kojim se suočava narod ne samo Evrope, nego i cijelog svijeta. Tragičan događaj u Ankari pokazao je da je terorizam zlo sa kojim se moramo zajedno izboriti”, istakao je Ivancov.

Ruski ambasador je napomenuo da postoje različiti stavovi sa američkim i evropskim kolegama o različitim pitanjima, ali da svi imaju jedinstven stav kada je riječ o terorizmu. Ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov ubijen je 19. decembra na otvaranju izložbe u Ankari kada je na njega s leđa pucao bivši turski policajac uz povike “Osveta za Alep” i “Alahu ekber”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *