NIN: Dodik poslao tri pisma Trampovoj administraciji

Politika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ovog ljeta uputio je tri pisma administraciji Donalda Trampa u Vašingtonu u kojima nudi saradnju kako bi mu bile skinute sankcije SAD-a, piše u današnjem broju beogradski nedeljnik NIN.

Prema izvorima tog lista, Dodiku je, nakon sankcija, politički manevarski prostor znatno sužen, rijetko gdje putuje, rijetko ko mu dolazi i na sceni je neka vrsta poluizolacije i njega i Republike Srpske.

List podsjeća da je Dodik u samo nekoliko dana odustao od dva referenduma, onom o nezavisnosti Srpske koji nikada nije ni bio tema parlamenta ili bilo kojeg drugog organa Srpske i referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je izglasan u NSRS bez podrške opozicije.

“Godinama ta odluka nije objavljena u Službenom glasniku i Dodik je time prijetio, ali kada je odluka „po sili zakona“ nedavno morala biti objavljena, on je brže-bolje rekao da će biti novo zasjedanje parlamenta RS i to će biti povučeno. Baš kako je tražio Hojt Ji (američki čovjek za Balkan)”, navodi list.

Dodaje se da ozbiljniji poznavaoci prilika vjeruju da „tu nečeg ima“ jer Dodik ubrzano odustaje od referenduma, ne propušta gotovo nijednu priliku da lijepo priča o američkoj administraciji, a jedino još ima ozbiljne sukobe sa američkom ambasadorkom u BiH Morin Kormak.

“Pokušava da djeluje kao čovjek koji zna neke važne stvari, pa sve češće govori da ona nije tumač američke spoljne politike, da uskoro ide i slično”, navodi se u tekstu koji je potpisao dopisnik NIN-a iz Banjaluke Branislav Božić.

Mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *