Šukalo: Ne priznajemo sjednicu NSRS koja je održana bez nas

Politika

Poslanici stranaka Saveza za promjene prisustvovaće 22. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za sutra, ali su pripremili tri tačke za dopunu dnevnog reda i tražiće da se ne usvoji zapisnik sa prošle sjednice, te da se ona u što kraćem roku ponovo sazove, jer ne priznaju da je održana.

“Kao dopunu dnevnog reda nudimo – Informaciju u vezi ponašanja pripadnika MUP-a RS i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. sjednici NSRS, odnosno postavljamo pitanje o opravdanosti održavanja ove 22. sjednice. Predlažemo dva zaključka: neopozive ostavke ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, predsjednika SNSRS Nedeljka Čubrilovića i sekretara Marka Aćića. Tražimo da se ne usvoji zapisnik sa prošle 21. sjednice, da zakazana 22. sjednica bude odgođena te da se u što kraćem roku sazove 21. sjednica, jer mi ne priznajemo da je održana pošto smo bili spriječeni da učestvujemo”, kaže Adam Šukalo, poslanik PDP-a u NSRS.

Šukalo objašnjava da mjera udaljenja sa prošle sjednice poslanicima opozicije ustvari nije izrečena “jer nije konstatovana u zapisniku odnosno u stenogramu” te da će insistirati na odgovoru na pitanje: ko je izdao konkretnu naredbu da spriječi narodne poslanike da uđu u salu.

Druga stvar koju su poslanici SZP pripremili za dopunu dnevnog reda je “Rezolucija o Strateškim opredjeljenjima RS za period 2018-2022. godine” u kojoj je obrađeno pitanje vojne neutralnosti Republike Srpske koja je odgovor na “Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske koju prijedlažu klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K.

“Treća tačka se tiče pitanja bivšeg glavnog revizora Šnjegote i skidanja te tačke s dnevnog reda jer ne postoje uslovi za tu tačku. Oni hoće da poguraju da se razmatra izvještaj glavnog revizora, a koliko znam, planiraju da postavne nekoga za vršioca dužnosti glavnog revizora”, kaže Šukalo i dodaje da će opozicioni poslanici prekidati sjednice ”ako se poslanici vladajuće koalicije budu ponašali kao do sada, odnosno ako ne prekinu da krše Ustav, zakone i Poslovnik”.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *