Bošnjačke stranke prave savez protiv Izetbegovića

Politika

Lideri SBB, SDP i DF dogovaraju stvaranje koalicije koja će na predstojećim opštim izborima poraziti Bakira Izetbegovića i SDA, saznaje “EuroBlic”.

Odlično obavešteni izvori otkrivaju da su Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić, osim pregovora o zajedničkom izbornom nastupu, prethodnih dana okvirno dogovorili i raspodelu najznačajnijih pojedinačnih funkcija posle izbora 2018. godine. Prema dogovoru, kandidat te koalicije za bošnjačkog člana Predsedništva BiH trebalo bi da bude lider SBB Fahrudin Radončić, dok bi u fotelju premijera Federacije BiH posle izbora trebalo da sedne predsednik SDP Nermin Nikšić.

Lideru DF Željku Komšiću je, prema tvrdnjama naših sagovornika, obećana pozicija ministra spoljnih poslova BiH.

– Prvi korak ka stvaranju velike bošnjačke koalicije koja bi sledeće godine trebalo da izađe na “crtu” Bakiru Izetbegoviću i SDA povukao je Fahrudin Radončić. Na njegovu inicijativu počeli su tajni pregovori između SBB, SDP i DF o zajedničkom izbornom nastupu. Kako se stvari trenutno odvijaju, velike su šanse da će te tri partije dogovoriti koaliciju i udruženim snagama pokušati da u bošnjačkom biračkom telu pobede SDA u oktobru 2018. – ističu naši sagovornici.

Pohvale

Da su tvrdnje izvora “EuroBlica” tačne potvrđuje i nedavno gostovanje lidera SBB na jednoj sarajevskoj televiziji. Tamo je Radončić, na novinarsko pitanje da li pregovora sa SDP i DF o koaliciji za predstojeće izbore, izneo niz pohvala na račun te dve političke partije.

– SDP i DF potpuno istovetno sa SBB vide budućnost BiH kroz koncept evroatlantskog puta i uz čuvanje naših tradicija. Ne vidim da SDP i DF dele stav sa SDA u smislu radikalizovanja. SDP i DF nisu dobro prošle u koalicijama sa SDA. Iskreno se nadam da će nakon izbora 2018. godine pobediti sa makar dve trećine glasova ovaj koncept na kojem su SBB, DF i SDP – rekao je Radončić.

Usaglašeni stavovi

Predsednik Glavnog odbora SDP Saša Magazinović za “EuroBlic” tvrdi da mu nije poznato da se na najvišem partijskom nivou dogovara koalicija njegove političke stranke sa SBB.

– Tačno je da imamo prilično usaglašene stvavove o koaliciji sa DF, ali o mogućem predizbornom ili postizbornom koaliranju sa SBB, koliko je meni poznato, još nije bilo konkretnih razgovora unutar SDP – tvrdi Magazinović.

On, međutim, dodaje da je njegova stranka spremna za razgovore sa svim političkim subjektima koji, kako kaže, žele da menjanju aktuelne političke prilike u BiH, pa tako i sa Radončićevim SBB.

– Pozdravljam njihovu spremnost na razgovore sa SDP. Bez lažne skromnosti, mislim da SDP trenutno ima najveći koalicioni potencijal u celoj BiH tako da nije čudno što mnogi već sada pokušavaju da dogovore različite oblike saradnje s našom partijom – kaže Magazinović.

“Zajednički jezik”

Potpredsednik DF Sifet Podžić takođe tvrdi da nije upoznat sa pregovorima koji bi trebalo da dovedu do stvaranja velike “antibakirovske” koalicije u FBiH. Međutim, ni on kategorično ne isključuje takvu mogućnost.

– Programske ideje DF nemaju mnogo dodirnih tačaka sa stavovima koje zastupa SBB, ali nije isključeno da pokušamo da nađemo neki zajednički jezik – kaže Podžić.

Izetbegovićev izbor

Komentarišući nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića da bi kandidati SDA za bošnjačkog člana Predsedništva BiH mogli da budu Denis Zvizdić, Šefik Džaferović, Safet Softić ili Adil Osmanović, lider SBB Fahrudin Radončić ustvrdio je da je šef SDA namerno izostavio svog prvog favorita.

– Javno prognoziram da će Izetbegović te kandidature koristiti da konfrontira svoje ljude u frakcijskim borbama, a onda će se odlučiti za svoju suprugu Sebiju, jer nema hrabrosti da obaveštajnu službu i mnoge državne poluge moći preda bilo kome osim njoj – rekao je Radončić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *