Banjaluka: Uklanjanje najmanje 100 stabala

Društvo

Najmanje 100 trulih stabala koja ugrožavaju bezbjednost prolaznika ili učesnika u saobraćaju biće uklonjena iduće godine, potvrdio je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Prema njegovim riječima, na svako posječeno stablo planirana je sadnja tri nove sadnice.

– Broj stabala koji će se morati što hitnije posjeći zbog truleži vjerovatno će biti i veći jer očekujemo rezultate analize zdravstvenog stanja drveća u parku „Mladen Stojanović“. Nadam se da će nam Istraživačko-razvoji centar „Srpskih šuma“, uskoro taj dokument i dostaviti kako bismo znali šta treba preduzeti na toj lokaciji. Bez obzira na to već sada smo svjesni da prvom prilikom iduće godine moramo posjeći 100 stabala za koja je utvrđeno da im nema spasa – rekao je Bilčar.

Napomenuo je da su ona raspoređena u 13 ulica u gradu.

– Pored tih 100, oko 400 je kritično i njih ćemo određenim mjerama pokušati sanirati ali i ona će najvjerovatnije u nekim narednim godina morati biti uklonjena – rekao je Bilčar.

Najkritičniji drvoredi u kojima će biti uklonjena stabla između ostalog su u ulicama: Mladena Stojanovića, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Skendera Kulenovića, Kozarskoj, Miloša Obilića, Pere Krece, Mirka Kovačevića, Jovana Dučića, Kralja Petra Drugog Karađorđevića, Stepe Stepanovića, Aleji Svetog Save, Save Kovačevića, ali i stabla na prostoru ispred Muzeja savremene umjetnosti RS .

– Zbog svega toga smo pri formiranju budžeta grada za 2018. godinu tražili više novca za te namjene a pogotovo za sadnju novih sadnica stabala jer želimo da na jedno uklonjeno posadimo tri nove sadnice – kazao je Bilčar.

Dodao je da bi iduće godine za sadnju novih sadnica trebalo imati na raspolaganju oko 100.000 KM što je za 60.000 KM više nego u ovoj godini.

Svake godine u gradu se zbog jačeg vjetra a ponekad i bez vidljivog razloga sruši desetak stabala. Građani smatraju da bi bilo bolje da se trula stabla preventivno uklone nego da se sruši i nekoga možda povrijede.

– Banjaluka je grad zelenila i treba da sačuva taj epitet ali u ovom slučaju možda je najbolje da se takva stabla planski uklone i zamijene novim sadnicama – rekla je stanovnica čuvene aleje uzdisaja, ulice Jovana Dučića, Cvijeta Miljić.

Predviđene kontrole

Petar Bilčar izjavio je da će iduće godine prioritet biti i pregled 2.500 stabala u Novoj varoši, Rosuljama i Obilićevu.

– Dugoročni cilj je da utvrdimo kakvo je stanje svih drvoreda u gradu i gdje su potrebne hitne intervencije. Želja nam je i da utvrdimo brojno stanje stabala – rekao je Bilčar i dodao da prema procjenama u Banjaluci ima oko 20.000 stabala.

Pala stabla

– pored Elektrotehničkog fakulteta

ulica Jovana Dučuća

ulica Vladike Platona

u parku Mladen Stojanović

u ulici Bana Milosavljevića

u Srpskim toplicama

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *