Migranti hrle u EU, graničari jačaju kontrole

Društvo

Zbog povećanog broja ilegalnih migranata koji iz Srbije pokušavaju da uđu u BiH, na područje Zvornika upućen je veći broj graničnih policajaca sa specijalističkom opremom za nadzor granice.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković napominje da je ista mjera primijenjena i u istočnoj Hercegovini gdje je od juna 2017. godine bio pritisak ilegalnih migranata koji su iz Albanije, preko Crne Gore pokušavali da uđu u BiH.

– U januaru i februaru ove godine povećan je broj pokušaja ulaska iz Srbije na područje Zvornika i sada su službenici preusmjereni da pomažu na tom području. Ilegalni migranti zbog fizičkog prisustva granične policije na liniji razgraničenja odustaju od pokušaja prelaska državne granice iz Srbije u BiH – rekla je Dujkovićeva.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić napominje da je oko 500 ljudi od početka godine pokušalo da uđe ili je ušlo u BiH.

– Granična policija odbila je ulazak više od 100 lica, a mi smo uspjeli da vratimo njih 162. Putem readmisije državljane Irana, Indije, Pakistana, Avganistana, Sirije, Alžira, Libije i Maroka smo vraćali u Srbiju i Crnu Goru. Odbili smo prijem devet lica iz Sirije, Maroka, Tunisa i Libije i u zemlje porijekla vratili smo 28 državljana Turske, Kazahstana, Kameruna i Jordana – kazao je Ujić. Dodao je da se oko 80 lica nalazi u Imigracionom centru, a nešto više od 80 je zatražilo azil iako nastavljaju put prema EU.

– Od evidentiranih oko 500 migranata, u BiH trenutno boravi oko 200. Oni BiH koriste kao tranzitno područje jer su im članovi porodica već u zemljama EU – rekao je Ujić.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima djeluje pojačano u dijelu uz rijeku Drinu kao i Granična policija, kao i na teritoriji oko Bihaća zbog readmisije sa Hrvatskom.

Dodao je da su kapaciteti za smještaj u BiH skoro popunjeni i ako se priliv migranata nastavi, biće neophodno proširenje kapaciteta, kako smještajnih, tako i kadrovskih.

Prijava

Slobodan Ujić naglašava da je svaki građanin dužan da prijavi nadležnim organima ako primijeti ilegalne migrante.

– Imamo 16 centara Službe za poslove sa strancima koji djeluju od Trebinja do Bihaća. Mogu javiti njima, nama u sjedištu ili prvoj policijskoj stanici – naveo je Ujić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *