Kako nam je UNDP podmetnuo zaražene maline?

Društvo

Preko 400 poljoprivrednika sabira astronomske gubitke zbog zaraženih malina koje je UNDP donirao kroz projekat “Odgovor UN-a na poplave u BiH” u periodu od 2014. do 2016. godine, navedeno je u tajnom izvještaju UNDP.

Izvještaj, koji UNDP u BiH već dva mjeseca na sve načine pokušava da sakrije, pokazuje da su maline bile zaražene bakterijskim rakom korijena. Sastavljanje spomenutog izvještaja uslijedilo je nakon tužbe jednog od poljoprivrednika.

Maline je posadilo 81 domaćinstvo, čija su zemljišta nakon sadnje kontaminirana i potpuno su neuoptrebljiva sljedećih pet godina. UNDP BiH je priču pokušao da zataška i ponudom novih sadnica vlasnicima zemljišta, a onima koji nisu bili toliko lakomisleni da sade maline na zaraženom zemljištu, ponuđena je poljoprivredna oprema u vrijednosti od po hiljadu maraka. UNDP BiH je na ovaj način upropastio zemljište nekoliko stotina ljudi. Usput je prekršio i nekoliko programskih pocedura UNDP-a, javlja ATV.

Nisu se pridržavali ni lokalnih zakona čiji je cilj predupređenje uvoza kontaminiranih sadnica. UNDP nije poslao zaposlenog stručnjaka u rasadnik kako bi ispitao maline. Umjesto toga, oslanjao se na dobavljača te ga zamolio da fotografiše sadnice i pošalje fotografije. Nijedan UNDP-jev agronom nije ispitao cjelokupnu pošiljku prije distribucije. UNDP nije preduzeo zahtjevne mjere kako bi izbjegao štetne uticaje kada je moguća kontaminacija potvrđena, stoji u izvještaju.

Uvoznik malina bila je firma “Jafa komerc” iz Mostara koja s UNDP-om BiH nije imala nikakav ugovor, pa su tako zaražene maline formalno-pravno uvezene pro bono. Poljska firma “Hargreaves” isporučila je maline sorte Polka u decembru 2015. godine i to bez potvrde fitosanitarnog inspektora da su maline zdrave. UNDP je morao da pregleda maline prije isporuke korisnicima, ali to nije učinio, navodi se u izvještaju.

Zvaničnici su objasnili da je uobičajna procedura da se kamioni parkiraju na carinskom terminalu u Sarajevu, do dobijanja analiza sadžaja pošiljki, što košta 200 evra po danu. UNDP očigledno nije imao ni prostornog ni drugog kapaciteta da obavi pregled, pa on nije ni učinjen, piše u izvještaju.

Nekoliko dana nakon uvoza, maline su podijeljene poljopivrednicima. Nakon što su Republička i Federalna inspekcija utvdile da se radi o zaraženim malinama, naredile su UNDP-u da obustavi isporuku. UNDP nije reagovao ni dvije sedmice nakon naloga ovih inspekcija.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *