Banjalučki beskućnici radije na ulici nego u Prihvatnoj stanici

Društvo

U Prihvatnoj stanici za odrasla i stara lica ove godine boravilo je 28 beskućnika, a većina njih samovoljno je napustila ovu ustanovu.

Trenutno u ovoj ustanovi boravi jedno lice, potvrdila je glavna medicinska sestra Nada Jukić.

“Među korisnicima su najčešće lica zatečena u skitnji ili u stanju socijalne potrebe koja su već boravila u Prihvatnoj stanici. Čim nastupe hladnoće, oni ponovo traže smještaj kod nas, a poslije izvjesnog vremena samoinicijativno odlaze zbog toga što ne žele da budu ograničeni. Ovdje postoje pravila koja se moraju poštovati. Kod beskućnika je najčešće takav mentalni sklop po kome oni radije biraju ulicu nego uređen sistem. Ipak, kada zahladi oni nas sami potraže i zato ih je najviše u zimskim mjesecima”, istakla je Jukićeva.

Dodala je da u Prihvatnoj stanici bivaju smještene osobe različitih starosnih dobi.

“To su obično lica zatečena u alkoholisanom stanju, pod dejstvom narkotika, žrtve nasilja u porodici, izgubljeni usred demencije ili mentalne retardacije”, kazala je Jukićeva.

U Centru za socijalni rad kažu da lica zatečena u skitnji i stanju socijalne potrebe borave svega pet dana u ovoj ustanovi, a samo u izuzetnim slučajevima 30 dana. Nakon toga, imaju opcije da se vrate porodici, u matičnu opštinu ili u ustanove socijalne zaštite koje im budu određene.

“Najčešće se ponovo vrate na ulicu. U toku 2015. godine imali smo 39 lica: 13 žena i 26 muškaraca. Njih devet je vraćeno u mjesta gdje imaju prijavljen boravak, tri lica su preminula, četvoro je pronašlo smještaj u ustanovama socijalne zaštite, troje je poslato na liječenje, a njih 20 je samovoljno napustilo Prihvatnu stanicu”, rekla je direktor Centra za socijalni rad Vera Sladojević.

U smještanje beskućnika u Prihvatnu stanicu uključeno je više javnih institucija.

“Policija u saradnji sa Hitnom pomoći i Centrom za socijalni rad pomaže nam u identifikovanju lica. Smještaj obezbjeđuje JU Dom za stara lica, a Centar za socijalni rad plaća troškove smještaja. Korisnici u Prihvatnoj stanici imaju izuzetne uslove, od hrane i smještaja do zdravstvene zaštite”, dodala je Sladojevićeva.

Iskorišćenost

Prihvatna stanica za odrasla i stara lica zatečena u skitnji radi u sklopu Gerontološkog centra koji se nalazi na Petrićevcu.

“U stanici ima mjesta za maksimalno 10 osoba. U toku prošle godine bio je iskorišćen 188 dana”, rekli su u Centru za socijalni rad.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *