Nenada Radinkovića uskoro izručuju BiH!

Društvo

Belgijske vlasti će uskoro Bosni i Hercegovini izručiti Nenada Radinkovića (30) iz Laktaša, koji je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je u Banjaluci poginuo Banjalučanin Nikola Đurović (21), saznaju “Nezavisne”.

Naš sagovornik otkriva da je kompletna procedura gotova te da je poznat i dan izručenja, ali se datum, iz bezbjednosnih razloga, strogo čuva od javnosti.

“Uglavnom, on će do kraja mjeseca biti izručen BiH”, otkriva izvor “Nezavisnih”.

Naša saznanja zvanično su juče potvrđena u Ministarstvu pravde BiH, koje je prije nekoliko mjeseci od belgijskih vlasti zatražilo izručenje odbjeglog mladića.

“Belgijske vlasti odgovorile su pozitivno na zahtjev naše zemlje, to jest odobrile su izručenje Nenada Radinkovića Bosni i Hercegovini. Njegov transfer u našu zemlju biće izvršen krajem ovog mjeseca”, kazali su iz Ministarstva pravde BiH.

Radinković je, nakon četiri godine bjekstva, u junu uhapšen u Briselu. Podsjetimo, kod sebe je imao pasoš Srbije te je, kako je ispričao naš sagovornik, “pao” na briselskom aerodromu, gdje je doletio avionom iz Beograda.

“U glavni grad Belgije u srce Evropske unije putovao je sam. Kada je 8. juna naveče, oko 20 časova, stigao avion iz Beograda, Radinković je uhapšen”, otkriva sagovornik “Nezavisnih”. Belgijska policija, kada je uhapsila Radinkovića, odmah je kontaktirala policiju RS.

“Tražili su preko Interpola Sarajevo od MUP-a RS podatak o tome da li je još na snazi potjernica za Radinkovićem. MUP RS je odgovorio da jeste”, pojašnjava sagovornik “Nezavisnih”.

Po zahtjevu MUP-a Republike Srpske, od 10. novembra 2014. godine raspisana je međunarodna potjernica za Radinkovićem radi izvršenja četvorogodišnje zatvorske kazne za ugrožavanje saobraćaja.

On je 2012. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Đurović, čiji roditelji, podsjetimo, i dalje tvrde da Radinković nije krivac za smrt njihovog sina.

U presudi je navedeno da je on 21. avgusta 2011. godine, oko pola sata iza ponoći i pri brzini od 116 kilometara na čas, vozilom projurio na crveno svjetlo na semaforu na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice i udario u FIAT punto nastradalog Đurovića.

Radinković je, kako je ranije objavljeno, u međuvremenu osuđen i na osam godina zatvora u Francuskoj zbog trgovine oružjem. U toj državi je zbog krijumčarenja oružja uhapšen 2013. godine.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *