Sindikalcima budžet i ekonomske reforme Vlade RS neprihvatljive

Društvo

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske smatra neprihvatljivim Prednacrt budžeta Srpske za 2017. godinu i Program ekonomskih reformi Vlade Republike Srpske od 2017. do 2019. godine.

Nakon sjednice Predsjedništva, predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić rekla je da se u dokumentu Program ekonomskih reformi “izgubilo ono najvažnije što Republika Srpska ima, a to je čovjek”.

“U ovom dokumentu nema čovjeka, radnika i onih koji su u stanju socijalne potrebe, već je sva aktivnost podređena samo kapitalu. Radnik se pominje kao roba koja se prodaje u bescijenje, ali nijednom riječju nije pomenut radnik kao vrijednost i vrijednost rada”, rekla je Mišićeva novinarima.

Ona je navodi da nijednom riječju nema odgovora na pitanja šta će biti sa radnicima u zdravstvenom sistemu, šta će se desiti sa milionskim dugovanjima na ime neuplaćenih poreza i doprinosa.

“Nijednom riječju u ovom dokumentu nisu pomenuti radnici koji su zbog lopovske privatizacije ostali uskraćeni za povezivanje radnog staža, a radnik će dobiti umanjenu penziju ako mu nisu uplaćeni doprinosi”, napomenula je Mišićeva.

Ona je navela da se u ovom dokumentu pominje povećanje stope zaposlenosti, ali stvaranjem jeftine radne snage.

“Ovaj dokument je Reformska agenda, odnosno obaveze koje su svi nivoi vlasti u BiH prihvatili da će provoditi prema Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci i Evropskoj komisiji. Ovo nije kreacija potreba aktuelne vlasti ili bilo koje kategorije društva”, smatra Mišićeva.

Ona je najavila da će Savez sindikata zatražiti sastanak sa predstavnicima Vlade Republike Srpske kako bi joj objasnio šta će se dešavati u naredne tri godine da radnik živi od svoga rada i prehrani porodicu i zbog čega radna snaga odlazi i napušta Srpsku.

Govoreći o Prednacrtu budžeta Srpske za 2017. godinu, Mišićeva je rekla da je neprihvatljivo smanjenje izdvajanja za plate u budžetu za narednu godinu koje je za sedam miliona KM manje u odnosu na tekuću godinu.

Mišićeva je rekla da su za Sindikat neprihvatljive informacije u javnosti da je Vlada Republike Srpske, pozivajući se na Zakon o radu, odlučila da smanji minuli rad sa 0,5 na 0,3 odsto.

“Smanjenje minulog rada je direktno smanjenje plata, jer je po Zakonu o radu minuli rad dio plate, a ne drugog primanja i davanja”, pojasnila je Mišićeva.

Ona je rekla da je Prednacrtom budžeta za 2017. godinu vidljivo smanjenje plata radnika MUP-u Republike Srpske za 4,3 miliona KM, dok u drugim ministarstvima to nije vidljivo.

Navodeći da je stavka socijalnog zbrinjavanja radnika u budžetu za narednu godinu ostala ista kao u prošlogodišnjem u iznosu od tri miliona KM, Mišićeva je rekla da je Sindikat tražio da ona iznosi 40 miliona KM.

“Položaj radnika Srpske je katastrofalan, pogotovo onih koji ne dobijaju zarađene plate, koji ne mogu da se liječe i koji su ostali na milost i nemilost poslodavaca jer nema opšteg kolektivnog ugovora”, istakla je Mišićeva.

Ona je naglasila da će Savez sindikata Republike Srpske stati u odbranu radničkih prava, a da će odluku o obliku odbrane donijeti granski sindikati.

Predsjednik Sindikata radnika MUP-a Republike Srpske Anica Jondić ukazala je na netačnost tvrdnji nekih resornih ministara da novi Zakon o radu obavezuje sve korisnike da smanje stopu minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

“Nije tačna ni tvrdnja da se smanjenjem minulog rada smanjuju naknade radnicima budžetskih korisnika, već se radi o smanjenju osnovne plate”, rekla je Jondićeva.

Ona je napomenula da član 124. Zakona o radu nikoga ne obavezuje da smanji stopu minulog rada, jer do toga može doći isključivo izmjenama i dopunama Zakona o platama budžetskih korisnika o čemu treba da razgovaraju socijalni partneri.

Jondićeva je rekla da je u Prednacrtu budžeta za 2017. godinu na stavci bruto plata došlo do umanjenja u iznosu od 7,9 miliona KM od čega 4,2 miliona u MUP-u Republike Srpske.

“Ukoliko prilkom izrade nacrta i prijedloga budžeta Srpske za iduću godinu za MUP Srpske ostanu iste cifre, to znači da imamo na sceni smanjenje naših plata koje stagniraju punih deset godina”, istakla je Jondićeva.

Ona kaže da će sindikat da “brani plate” tako što će da pokrene pitanje ustavnosti i zakonitosti određenih članova Zakona o platama, te “na jedan vrlo vidljiv način, a to je ulica”.

Jondićeva je najavila da će iduće sedmice biti održana vanredna sjednica Republičkog odbora sindikata radnika MUP-a Srpske nakon čega će javnost biti upoznata sa daljim aktivnostima sindikata budžetskih korisnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *