Trninić: Vlada RS nije spremna na 1.500 otkaza u “Željeznicama RS”

Društvo

Svjetska banka smatra da u procesu restrukturiranja “Željeznice RS” treba da otpuste polovinu radnika što je oko 1.500, ali Vlada RS nije spremna za tako drastično otpuštanje.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić u intervjuu za “EuroBlic”, kaže da neće povlačiti rigorozne poteze, kao što je u svojoj analizi navela Svjetska banka.

– Oni su naveli šta se mora uraditi da se ovo preduzeće spasi, ali njihovi zahtjevi nisu ultimativni. Uprava „Željeznica“ donijela je novu sistematizaciju, čime je i započelo restrukturiranje. Za sada je višak oko 300 radnika, od ukupno 3.128. Smanjenje će biti postepeno, računamo najprije na odlazak u penziju. Uradićemo i određene prekvalifikacije, a moraćemo i ponuditi otpremnine jednom broju ranika – rekao je Trninić.

Šta se tačno predviđa procesom restrukturiranja?

Po viđenju Svjetske banke treba napraviti dva odvojena preduzeća, posebno operativni dio, a posebno infrastruktura. Međutim to će teško biti zbog vlasničke strukture, jer 21 odsto imaju mali akcionari. Ne vjerujem da će se oni odlučiti da idu u jednom ili drugom pravcu preduzeća. Zbog toga Srpska mora da otkupi akcije njih i postane jedini vlasnik. Ipak, više smo za opciju da ostane jedno preduzeće ali da se razdvoje računi i da vidimo šta je profitabilno, a šta ne. Svjetska banka je iskazala interes i da obezbijedi kredit koji bi nam bio potreban da ispunimo sve planove.

Mogu li se “Željeznice”, ovim procesom, oporaviti?

Postoji fama da su “Željeznice” jako loše, ali najveće opterećenje su im tužbe radnika. Kada izvršimo radničko i finansijsko restrukturiranje pokazaće se da “Željeznice” ne stoje loše. Svjetska banka smatra da putnički saobraćaj treba ukinuti jer je nerentabilan, Međutim, smatram da ne treba ukinuti, nego smanjiti obim. Zato bismo morali da uradimo i modernizaciju od infrastrukture do vagona kako bi se povaćao broj putnika.

BiH je ispunila sve obaveze oko izgradnje mosta na Savi. Zbog čega još nema izgradnje?

Svi naši infrastrukturni projekti bi izgradnjom ovog mosta dobili potpuni smisao. Napokon je definisano da je problem na hrvatskoj strani. Nijedne prepreke više nema, a mi lobiramo kod Evropske komisije da izvrše dodatni pritisak. Taj most je vrlo bitan, jer je Gradiška najfrekventniji granični prelaz preko kojeg godišnje pređe oko 1,5 miliona KM.

Kada se očekuje kraj radova na mostu između Bratunca i Ljubovije?

Most u Bratuncu je veoma značajan za taj kraj, koji je ostao van puteva, van svih dešavanja. Izgradnja teče planiranom dinamikom i očekujem da most bude završen do kraja iduće godine. Ukupna vrijednost tog projekta je 12 miliona evra, a vrijednost samog mosta je 4,5 miliona evra. To finansira Srbija, a ostatak BiH.

U planu je izgradnja još autoputeva?

Radimo na početku izgradnje zaobilaznice oko Banjaluke i autoputa prema Mliništu. To bi bio najkraći put od centralne Evrope do Jadrana što bi povećalo tranzit kroz BiH. Vode se razgovori o autoputu od Banjaluke do Prijedora i dalje prema Novom Gradu. U planu je i koridor 5C kroz BiH od Luke Ploče preko Mostara, Sarajeva i Doboja. Planiran je i autoput, kao veza koridoru 5C, preko Brčkog do Bijeljine. Plan je da se to realizuje do 2030. godine i Republika Srpska će autoputeva preko 400 kilometara.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *