Željka Cvijanović se nije pojavila na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Društvo

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović nije se danas pojavila na ispitivanju u Tužilaštvu BiH u vezi sa održavanjem referenduma o Danu RS.

Ispitivanje kod postupajućeg tužitelja Miroslava Markovića trebalo je započeti u ponedjeljak u 12 sati, ali u zakazano vrijeme premijerka RS nije došla, jer se još nije vratila iz SAD, prenosi Žurnal.

Za utorak je, kako saznaje Žurnal, zakazano ispitivanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, dok bi u srijedu trebao biti ispitan zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović.

Podsjećamo, 30. decembra prošle godine ispitan je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Svi oni se terete da su počinili krivično djelo “neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239 Krivičnog zakona BiH”.

– Istraga je u završnoj fazi. U narednih dvadesetak dana trebala bi biti podignuta optužnica protiv svih osumnjičenih u predmetu referendum, potvrdilo je za Žurnal više izvora iz pravosudnih institucija BiH.

Premijerka RS Željka Cvijanović osumnjičena je za krivično djelo pomaganje u izvršenju krivičnog djela nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH. Ona je, naime, potpisala Odluku Vlade RS da se izdvoji 1,7 miliona KM za organizovanje referenduma, a od navedene sume je prebačeno na kabinet Milorada Dodika sa naznakom”za potrebe organizacije referenduma”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osumnjičen je da nezakonito angažovao pripadnike Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog dana RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *