Evropska federacija novinara osudila Dodikovu diskriminatorsku politiku

Društvo

Evropska federacija novinara podržala je stav Udruženja BH novinari u osudi diskriminatorske politike Milorada Dodika u Republici Srpskoj nakon selektiranja medija koji mogu, odnosno ne mogu prisustvovati događajima.

Podsjećamo, 18. januara ove godine ekipi N1 televizije zabranjen je pristup konferenciji za novinare u Banjaluci zbog, kako su naveli, neposjedovanja akreditacija za ulazak.

“N1 televizija je uklonjena i sa mailing liste Kabineta predsjednika Republike Srpske, što znači onemogućen pristup službenim informacijama, biltenima i akreditacijama koje su neophodne za rad. Udruženje BH novinari je osudilo ovaj nerazuman potez protiv medija koji je poznat po kritici”, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara.

Dalje u tekstu stoji da ovo nije prvi diskriminatorski postupak aktuelnog predsjednika Republike Srpske protiv novinara. Prethodno je novinarski Liljani Kovačević i novinarima BN televizije onemogućeno praćenje Dodikovih službenih aktivnosti.

Novinari BN televizije prvi put su zaustavljeni na protokolu u Palati Republike u decembru 2014. godine i od tada traje zabrana ulaska.

Evropska federacija novinara (EFJ) je krovna organizacija novinara Evrope sa sjedištem u Briselu, ima 73 članice (udruženja novinara i novinarske sindikate) iz 43 države.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *